Vertrouwd, vakkundig en snel.

USP Check Klanttevredenheid landelijk 9,0

USP Check 4 jaar Focwa-garantie

USP Check Behoud van fabrieksgarantie

ABS Winterbanden 01.jpg

Winterbanden buitenland

Veel landen in Europa hebben verschillende wetgeving als het gaat om verkeersveiligheid. Als u op reis gaat is het goed te weten wat uw verplichtingen zijn. Gaat u naar een populair wintersportland, zoals Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland, ga dan goed geïnformeerd en met de juiste banden op weg. Deze landen zijn in de wintermaanden populair vanwege de uitgestrekte gebieden en met sneeuw bedekte bergen. Het rijden in de bergen met koude temperaturen, vraagt meer van de auto, zijn bestuurder en de banden. Winterbanden zorgen voor meer grip en een kortere remweg. De specialisten van ABS Autoherstel weten precies welke winterbanden uw auto nodig heeft. We geven een goed advies, kwaliteit en een scherpe prijs.

Maak een afspraak icon

Duitsland

bord sneeuwkettingen-100x100.jpg

Het is in Duitsland verplicht winterbanden, vier seizoenen banden of all season banden te hebben indien er sprake is van winterse omstandigheden. Van winterse omstandigheden is volgens de wet in elk geval sprake bij ijzel, gladheid door sneeuw, sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming. Duitsland kent geen vaste periode waarin het gebruik van winterbanden verplicht is. Ook buiten de wintermaanden kan er sprake zijn van winterse omstandigheden. De winterbanden / all seasonbanden moeten voorzien zijn van het M+S aanduiding of het sneeuwvlok-symbool. Voor winterbanden wordt een minimale profieldiepte van 4 mm geadviseerd omdat beneden de 4 mm de banden niet meer optimaal werken.

Sneeuwkettingen
Het gebruik van sneeuwkettingen is toegestaan. In sommige gebieden zijn sneeuwkettingen zelfs verplicht. Dit wordt aangegeven met een verkeersbord. Deze verplichting geldt ook voor vierwiel aangedreven auto's tenzij anders aangegeven. Er geldt bij gebruik van de kettingen een maximum snelheid van 50 km/u.

Let op!
Raak je in Duitsland betrokken bij een ongeval in winterse omstandigheden terwijl je op zomerbanden rijdt? Dan vinden Duitse rechters en verzekeraars dat een bestuurder nalatig is, omdat zijn of haar auto geen winteruitrusting heeft. Eventuele schade wordt dan voor een kleiner deel vergoed. Ook als het niet de schuld is van de automobilist. Had door het gebruik van winterbanden de schade voorkomen kunnnen worden of was de schade daardoor minder geweest? Dan is de automobilist voor een deel schuldig.

Oostenrijk

Het gebruik van winterbanden is van 1 november en 15 april verplicht bij winterse omstandigheden (sneeuw, sneeuwmodder of ijs). Indien je auto niet over winterbanden beschikt, ben je verplicht sneeuwkettingen te gebruiken.
Buiten deze periode kan het gebruik van winterbanden in Oostenrijk op bergwegen verplicht zijn. Dit wordt aangegeven met een verkeersbord. Winterbanden in Oostenrijk moeten een minimale profieldiepte van 4 mm hebben.De banden moeten voorzien zijn van de M+S aanduiding.

Sneeuwkettingen in Oostenrijk
Bij winterse omstandigheden is het verplicht sneeuwkettingen te gebruiken als de auto geen winterbanden heeft. Het wegdek mag daarbij niet beschadigd worden, dus de weg moet bedekt zijn met sneeuw of ijs.

Het gebruik van sneeuwkettingen is verplicht indien dat aangegeven wordt met een verkeersbord. De maximumsnelheid is 50 km/h. De sneeuwkettingen moeten op de aangedreven wielen worden gemonteerd.

Zwitserland

Het gebruik van winterbanden is niet verplicht, maar bij winterse omstandigheden kan rijden zonder winterbanden een boete opleveren als het overige verkeer gehinderd wordt (omdat je banden onvoldoende grip hebben op het wegdek). Onder winterse omstandigheden worden winterbanden dus aanbevolen.

Sneeuwkettingen in Zwitserland
Sneeuwkettingen in Zwitserland zijn verplicht als de toestand van de weg dat noodzakelijk maakt. Dit wordt aangegeven met een verkeersbord. Zorg dus dat er sneeuwkettingen in de auto liggen. De maximumsnelheid met sneeuwkettingen bedraagt 50 km/h.

Frankrijk

bord winterse-omstandigheden-100x100.jpg

Het gebruik van winterbanden is verplicht als dit door middel van een verkeersbord wordt aangegeven. De minimum profieldiepte voor winterbanden in Frankrijk is 3,5 mm. De winterbanden moeten zijn voorzien van M+S aanduiding.

Sneeuwkettingen in Frankrijk
Sneeuwkettingen zijn verplicht wanneer dit wordt aangegeven met een blauw verkeersbord waarop een autoband met een sneeuwketting staat. Dit bord kan voorzien zijn van de tekst 'pneus à neige admis'. Dit betekent dat winterbanden gebruikt mogen worden in plaats van sneeuwkettingen.

Ook aanhangwagens moeten dan met sneeuwkettingen worden uitgerust. De maximum snelheid met sneeuwkettingen in Frankrijk is 50 km/h. Let wel op de maximumsnelheid die bij de gebruiksaanwijzing van de kettingen staat aangegeven.

Italië

Er bestaat geen algemene winterbandenplicht in Italië. Winterbanden zijn echter van 15 oktober tot 15 april wel verplicht op de Brenner auobahn A22 en in de Aostavallei. In andere delen van Italië kunnen op bepaalde wegen winterbanden en/of sneeuwkettingen verplicht zijn. Dit wordt dan door een verkeersbord aangegeven. In Italië geldt een minimale profieldiepte voor alle banden van 1,6 mm, maar onder de 4 mm verliest een winterband zijn winterse eigenschappen. Daarom raden we aan om een band met een profieldiepte van minstens 4 mm te voeren. Wie niet voldoet aan de verplichting, riskeert een boete.

Sneeuwkettingen in Italië
Er bestaat in Italië geen algemene verplichting tot het gebruik van sneeuwkettingen. Wel is er een aantal wegen waarop sneeuwkettingen in bepaalde periodes verplicht zijn. Dit wordt door een verkeersbord aangegeven. De maximumsnelheid bij gebruik van sneeuwkettingen is 50 km/h.

Bron: ANWB

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie

sluiten
Ondernemers login