• 80+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

5 tips voor autorijden in de sneeuw

In heel Nederland is het winterse landschap bedekt met een prachtige laag sneeuw. Op sommige plaatsen hebben we het zelfs over een dik pak van enkele centimeters. Sneeuw transformeert onze omgeving in een sprookjesachtige wereld, maar brengt ook uitdagingen met zich mee, vooral als het op rijden aankomt.

Rijden in de sneeuw is fundamenteel anders dan rijden onder normale omstandigheden. Het vereist extra vaardigheden, voorzichtigheid en aanpassing aan deze unieke situatie. In dit artikel geven we je vijf essentiële tips om veilig en efficiënt te rijden in sneeuwrijke omstandigheden, zodat je goed voorbereid de weg op kunt gaan.

1. Pas je snelheid aan

Pas je rijgedrag aan de weersomstandigheden aan. Bij gladheid rijd je langzamer en vermijd je plotselinge bewegingen. Dit voorkomt glijpartijen en het verliezen van controle.

2. Houd meer afstand

Meer afstand houden is slim bij gladheid. Je grip is minder en je schiet verder door.

3. Kijk verder voor je uit

Kijk verder vooruit, vooral omdat je auto en jijzelf trager reageren. Zo anticipeer je beter op het verkeer en kies je automatisch de juiste lijn.

Tekst gaat door onder de foto.

4. Rustig optrekken en remmen

Optrekken doe je rustig om doorslippen te voorkomen. Probeer eens in de tweede versnelling. Verlies je grip bij het optrekken, schakel dan hoger, ook op hellingen. Rem zoveel mogelijk op de motor. Gaat je auto glijden tijdens het remmen, laat het rempedaal los en rem daarna langzamer. Minder je vaart in bochten door gas los te laten.

5. Blijf alert

Rijden in de sneeuw vraagt extra aandacht. Blijf kalm, handel bedachtzaam en zorg dat je goed uitgerust bent. Ook met winterbanden blijf je alert op glijden. Winterbanden bieden meer grip, maar dat betekent niet dat je niet op hoeft te letten, dichter op andere auto’s kunt zitten en harder kunt rijden.

Geniet ondanks eventueel ongemak toch van dit unieke winterspektakel. En als het niet nodig is, laat de auto dan staan.

bars

Hoe pas jij je rijstijl aan bij sneeuw?

Winters weer betekent nu eenmaal ook meer kans op schade. Lees hier wat de meest voorkomende schades zijn in de winter.

Veel voorkomende schades in de winter