• 80+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

5 tips voor autorijden in de sneeuw

We zijn het niet zo gewend in Nederland… rijden in de sneeuw. Maar toch lijkt het dit weekend écht te gaan sneeuwen. Vandaar deze vijf tips om brokken en botsingen op besneeuwde wegen te voorkomen.

1. Pas je snelheid aan

Pas je rijgedrag aan de weersomstandigheden aan. Ga bij gladheid langzamer rijden en rij ook rustiger zonder plotselinge bewegingen en acties. Dit voorkomt glijpartijen en het verliezen van de controle.

2. Houd meer afstand

Bij gladheid is het verstandig veel meer afstand te houden dan anders. Je grip is minder, dus je schiet verder door.

3. Kijk verder voor je uit

Omdat de auto minder snel reageert en jij zelf ook rustiger moet reageren (zie punt 1), moet je verder vooruit kijken. Zo kun je beter anticiperen op een verkeerssituatie. Je stuurt dan vaak ook al automatisch de juiste lijn.

Tekst gaat door onder de foto.

4. Rustig optrekken en remmen

Trek rustig op om te voorkomen dat je wielen doorslippen. In de tweede versnelling optrekken kan helpen. Als je bij het optrekken grip verliest, schakel dan naar een hogere versnelling. Dat doe je trouwens ook het beste als je een helling neemt. Voor het afremmen geldt dat je dat zoveel mogelijk op de motor doet. En als de auto gaat glijden wanneer je remt, laat je rempedaal dan gelijk los en rem daarna langzamer. In bochten is het ook beter om je gas los te laten om vaart te minderen.

5. Blijf alert

In de sneeuw rijden vraagt het nodige van je. Blijf (en rij) rustig, handel aandachtig en zorg dat je goed uitgerust de weg op gaat. Blijf bij gladheid altijd alert op (weg)glijden, ook als je winterbanden hebt. Winterbanden zorgen wel voor meer grip, maar dat betekent niet dat je niet meer op hoeft te letten, dichter op andere auto’s kunt zitten en harder kunt gaan rijden.

Ondanks het mogelijke ongemak door de sneeuw, probeer toch een beetje te genieten van dit unieke winterspektakel. En als het niet nodig is, laat dan de auto staan.

bars

Hoe pas jij je rijstijl aan bij sneeuw?

Winters weer betekent nu eenmaal ook meer kans op schade. Lees hier wat de meest voorkomende schades zijn in de winter.

Veel voorkomende schades in de winter