• 80+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

Digitaal werken binnen de ABS-keten

Binnen ABS Autoherstel werken we al veel digitaal. Bijna al onze vestigingen werken met de werkplaatsapp. De coronacrisis heeft het belang van digitaal werken nogmaals onderstreept. Maar hoe staat de keten als geheel ervoor en wat is het belang van digitaal werken? Astrid Kühnen houdt zich hier vanuit het Service Center mee bezig.

“Met digitaal werken slaan we een efficiency slag,” vertelt Astrid. “Het werkt kostenbesparend en doordat de processen goed zijn vastgelegd in de werkplaats app weet iedereen waar hij aan toe is. De app zorgt ook voor de juiste vastlegging van werkzaamheden die we met de Totaalherstelvisie uitdragen.” 

Met een bumper naar de receptie

“Doordat alle informatie in de werkplaats app staat, hoeven monteurs minder naar de receptie te lopen om een vraag te stellen. Vragen als: ‘is dat onderdeel al besteld?’ ‘Heb je hier nog extra technische informatie over?’ zijn hier allemaal terug te vinden. Ik heb wel eens bij een vestiging gezeten waar ze met een hele bumper naar de receptie liepen om een vraag te stellen. Dat hoeft nu niet meer.

Digitaal werken zorgt ervoor dat de processen beter op de rit zijn. Alles is te vinden in de werkplaats app. Van de intake en foto’s die tijdens het werk zijn gemaakt, tot het kalibratierapport. Daarnaast werken we ook met een digitale checklist. Daarin staat het proces stapsgewijs beschreven, je kunt zien wie welke werkzaamheden heeft uitgevoerd en of diegene daar de juiste papieren voor heeft.

Totaalherstel vraagt om een goede vastlegging van alle werkzaamheden. Voor onze opdrachtgevers zijn met name de veiligheidskritische werkzaamheden van belang. Daarvan moet goed vastgelegd worden dat ze volgens de fabrieksrichtlijnen zijn gebeurd. En dat kan alleen als de mensen in de werkplaats de juiste technische informatie tot hun beschikking hebben. Auto’s veranderen voortdurend. En vanuit elk merk worden er andere materialen of nieuwe manieren van herstellen gebruikt.

Het proces ligt vast en aan de hand van de checklist kan iedereen de status van een opdracht zien. Dus ook in geval van ziekte, kan iemand anders het werk overnemen.” 

Elke ondernemer heeft zijn eigen proces

“Er zijn wel wat verschillen tussen ondernemers. De een maakt zich digitaal werken wat gemakkelijker eigen dan de ander. Maar over het algemeen is iedereen enthousiast. Als deze manier van werken door de ondernemer gedragen wordt, verloopt het in de werkplaats ook beter. Zo merken we dat werknemers soms zelf punten aandragen voor op de checklist. En dat is precies hoe we het willen zien. Alleen samen kun je de processen zo goed mogelijk inrichten. 

De checklists bevatten punten die er vanuit ABS Autoherstel op moeten staan, maar vestigingen kunnen er zelf ook punten aan toevoegen. Iedereen heeft zijn eigen proces, en dus ook zijn eigen checklist. Het is mooi om de betrokkenheid van medewerkers te zien. We werken met vakmensen en zij willen een schade gewoon goed herstellen. Hoe lastiger een deuk, hoe leuker het is.”

In een volgende blog lees je hoe ABS Autoherstel Haans in Tilburg de werkplaats app inzet: “Het gebruik van de werkplaats app levert een onwijze tijdsbesparing op.”