Hoe schadelijk is strooizout voor je auto?
Je zou het misschien nog niet zeggen, maar het gladheidseizoen is op 1 oktober officieel begonnen voor Rijkswaterstaat. Als er kans op gladheid is, gaan teams vroeg in de ochtend op pad om zout te strooien. Dit doen ze om het gevaar op de wegen te verminderen, maar het heeft ook een negatief effect; strooizout tast jouw auto aan.
Wat doet strooizout met een auto en kun je er iets aan doen?
Strooizout is een van de meest corrosieve materialen die met je auto in aanraking kunnen komen. Het wordt vaak gebruikt om ijs en sneeuw op wegen en trottoirs te smelten, maar als het aan je auto hecht kan het leiden tot beschadigingen.
Zout kan in combinatie met vocht roest en corrosie veroorzaken op de carrosserie, het onderstel en de wielen van je auto.
Wat is strooizout nou eigenlijk?
Strooizout is een mengsel van zout en grind dat op wegen wordt gestrooid om ijs en sneeuw te smelten. Het wordt vaak gebruikt in koude klimaten om de wegen vrij en veilig te houden.
Hoe tast strooizout je auto aan?
De reden waarom strooizout slecht is voor je auto is dat het roest en corrosie kan veroorzaken op de carrosserie, het onderstel en de wielen. Het kan ook de lak en de ruiten van je auto beschadigen.
• Schade aan het onderstel door strooizout
Strooizout hecht niet alleen aan het wegdek, maar ook aan de auto. Wanneer het zout achterblijft op plaatsen waar de lak al licht beschadigd is, kan dat het roestproces behoorlijk versnellen.
Vooral de onderzijde en de wielkasten zijn een verzamelplaats voor pekelresten. Juist op die plaatsen is de lak vaak al licht beschadigd, bijvoorbeeld door steenslag of kleine krasjes. De pekel heeft daar direct contact met het onderliggende metaal. In combinatie met vocht en vuil heeft dit een zeer schadelijke uitwerking op de carrosserie; de pekel komt in contact met het onbeschermde metaal en dat heeft roest tot gevolg.
• Lakschade door strooizout
Het zout kan de lak doen barsten en verbleken. Als de lak van je auto beschadigd is door strooizout, bestaat de kans dat je hem misschien opnieuw moet laten spuiten.
• Ruitschade door strooizout
Ook ramen kunnen beschadigd raken door strooizout. Het zout kan ervoor zorgen dat de ruiten beslaan, en het kan ze ook streperig en troebel maken. Als de ruiten van je auto beschadigd zijn door strooizout, moet je ze misschien laten vervangen.
• Velgschade door strooizout
Naast de lak en je autoruiten kunnen ook velgen het slachtoffer worden van strooizout. Door het zout kan de velg gaan roesten en corroderen, en het kan de velg ook glad maken. Als reparatie niet mogelijk is moeten je velgen vervangen worden als ze aangetast zijn door strooizout.
• De sensoren van je auto houden ook niet van strooizout
Moderne auto’s zitten vol met sensoren, en strooizout kan ervoor zorgen dat ze niet goed werken en onterecht geactiveerd worden. Sommige sensoren zijn nogal gevoelig, en hun activering kan tot gevolg hebben dat de lampjes in je dashboard verkeerd gaan branden.
• Rubber houdt niet van strooizout
Voor het rubber en plastic in de verschillende onderdelen van de auto geldt hetzelfde als voor metaal. Het zout tast gaten daarin aan, waardoor deze onderdelen sneller slijten.
Hoe verzorg je je auto tijdens het strooiseizoen?
Als er strooizout wordt gebruikt, is het belangrijk om je auto goed te verzorgen.
Hier volgen een paar tips:
✔️ Wassen
Spoel je auto regelmatig preventief af. Dat voorkomt dat zout zich op de carrosserie van de auto ophoopt. Droog de auto met een zachte doek om krassen te voorkomen.
✔️ Afdekken
Goede bescherming helpt voorkomen dat het zout de lak en ruiten van je auto aantast.
✔️ Onderhoud
Dit helpt je auto te beschermen tegen de effecten van strooizout.
Schade door strooizout laten herstellen
Heb je schade opgelopen door strooizout? Neem dan contact op met de dichtstbijzijnde vestiging voor uitgebreid advies en een schatting van de kosten. Onze vakbekwame autoherstellers bieden je graag een oplossing op maat.
Zoek jouw vestiging