• 80+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

Zo krijg je Saharazand veilig van je auto

Heb je je ooit afgevraagd hoe je auto plotseling bedekt is geraakt met oranjeachtig stof? Grote kans dat jouw bolide getroffen is door een Saharastorm! Dit stof, dat afkomstig is uit de Sahara-woestijn en door sterke winden duizenden kilometers wordt meegevoerd, noemen we ook wel ‘Saharazand’. 

In dit artikel bespreken we wat deze stormen precies zijn, hoe je kunt zien of je auto erdoor getroffen is, en vooral – hoe je al dat vervelende stof veilig van je auto kunt verwijderen.

Wat is Saharazand? 

Saharazand is stof in de lucht dat ontstaat wanneer sterke buien over de Saharawoestijn trekken. De wind pikt zandkorrels op uit de woestijn en voert ze duizenden kilometers ver mee. Wanneer deze Saharastormen bepaalde delen van Europa of Noord-Amerika bereiken, zetten ze deze kleine deeltjes af op alles wat op hun pad komt – ook op jouw auto. 

Zand erover? 

De eerste aanwijzing dat je auto getroffen is door zo’n Saharastorm is de kleur. Nadat zo’n bui langs is geweest zie je vaak auto’s die bedekt zijn met een laag oranje stof. Deze laag is het dikst op horizontale oppervlakken zoals de motorkap en het dak, en minder dik op verticale oppervlakken zoals deuren en ramen. Het heeft ook de neiging zich in de wielkasten van je auto te nestelen.  

Beschadigt Saharazand jouw lak?

Saharazand beschadigt de lak van je auto niet direct, maar als je het probeert te verwijderen is dat een ander verhaal. Het zand is relatief hard en ruw, waardoor er vegen en lichte krassen op je lak kunnen ontstaan als je het gaat verplaatsen. Het is geen hele grote schade, maar je ziet het waarschijnlijk wel goed wanneer de zon erop schijnt.

Waarom je Saharazand het best in een autowasstraat verwijderd

De beste manier om zand van je auto te verwijderen is door hem naar een professionele wasstraat te brengen. Professionele wasstraten gebruiken water onder hoge druk. Dat is veel effectiever is dan wassen met de hand – om zand snel en veilig te verwijderen. Bovendien bieden veel wasserijen aanvullende diensten aan, zoals waxen of detailleren, zodat je hele auto schoon en goed onderhouden is na deze zanderig ontmoeting. 

Alternatieve methoden om Saharazand veilig van je auto te verwijderen 

Je kunt ook thuis aan de slag. Spoel je auto af met een tuinslang, zodat je het losse zand eraf krijgt. Vergeet niet om de moeilijk bereikbare plekken, zoals de binnenkant van de wielkuipen, te behandelen. Als het losse zand weg is kun je door naar de volgende stappen. 

Vergeet niet de dorpels van je auto schoon te maken. Deze verborgen, beschermende onderdelen hebben meestal dezelfde kleur als de rest van je auto en bevinden zich aan weerszijden onder de deuren. Om vuil of zandophopingen te verwijderen, open je elke deur en gebruik je een milde allesreiniger met een bijbehorende borstel. 

Is je auto eindelijk zandvrij? Reinig dan je auto met autoshampoo en een microvezel doek, waarbij je voorzichtige bewegingen maakt. Het zand blijft achter in het zeepschuim en in de vezels van de doek, dus het is belangrijk om beide regelmatig uit te spoelen in schoon water voordat je ze weer in het sop doopt.

Als laatste spoel je de auto af met water en maak je ‘m schoon met een droge en zachte doek.

Conclusie

Saharazand kan uit het niets komen, maar komt overal terecht – in ieder geval op onze auto’s. Nu weet je precies hoe je Saharazand veilig van je auto kunt verwijderen zonder daarbij lak te beschadigen. Mocht je onverhoopt toch lakschade oplopen. Dan weet je ons te vinden.