• 80+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

Helderheid over verlichting

Goede autoverlichting is een must. Je ziet daarmee beter wat er gaande is op de weg èn je bent zelf beter zichtbaar voor je medeweggebruikers. Ook niet onbelangrijk. Zeker als je schade wilt voorkomen. Maar hoe zat het ook alweer? Welke soort verlichting voer je wanneer? Ben je daartoe verplicht? En kun je een boete krijgen als je iets verkeerd doet? We hebben het hier voor je op een rij gezet.

Dagrijverlichting

Dit soort verlichting is bedoeld om je auto overdag beter zichtbaar te maken. Alle auto’s van 2011 en later hebben dagrijverlichting. De verlichting gaat automatisch aan als je de motor start en uit als je het dimlicht inschakelt. Dagrijverlichting mag niet tegelijk branden met andere verlichting aan de voorzijde.

Dimlicht

Dit is de standaard verlichting die je voert in de schemering en als het donker is. Ook bij slecht zicht overdag gebruik je deze stand. In het donker is dimlicht verplicht. De naam komt voort uit het feit dat je geen tegenliggers verblindt met dit licht.

Als je dimlicht voert, branden de koplampen, achterlichten en de kentekenverlichting.

Stadslicht

De naam is een beetje verwarrend want die impliceert dat je deze lichten gebruikt als je in de stad rijdt. Deze soort verlichting noem je ook wel parkeerlicht. Dat geeft iets duidelijk aan waar het voor bedoeld is. Namelijk: om een geparkeerd voertuig zichtbaar te maken.

Stadslichten zijn verplicht als je buiten de bebouwde kom op de rijbaan geparkeerd staat. Of als je ergens langs een auto(snel)weg stilstaat, denk aan parkeerhavens of vluchtstroken. Dit geldt in het donker en als overdag het zicht slecht is.

Grootlicht

Dit gebruik je in principe alleen bij totale duisternis. Je mag het zowel binnen als buiten de bebouwde kom voeren. Maar in de praktijk heb je het in de bebouwde kom helemaal niet nodig omdat daar overal de wegen goed verlicht zijn.

Houdt er ook rekening mee dat je het niet mag voeren als je een tegenligger nadert of dicht achter een ander voertuig rijdt. ‘Grootlicht voeren wanneer verboden’ kan je een boete opleveren van €140.

Mistlicht

De naam zegt het al. Als het mistig is, schakel je de mistverlichting aan de voorkant in. Maar ook als sneeuw of heftige regenbuien je zicht beperken. Als je mistlicht gebruikt, hoeft je dimlicht niet aan te staan. Het kan zelfs zo zijn dat je dan verblind wordt door de reflectie van je eigen dimlicht.

De mistlichten aan de achterzijde mag je alleen gebruiken bij zicht minder dan vijftig meter. En alleen bij mist of sneeuw. Niet bij regen.

Bij onterecht voeren van mistlicht is de boete €140. Mistlampen zijn heel fel, ze moeten immers je zicht en zichtbaarheid verbeteren in zeer dichte mist. Als het niet mistig is, zijn ze eigenlijk alleen maar hinderlijk voor andere weggebruikers. Vandaar dus die hoge boete.

De juiste verlichting voeren bij de verschillende weertypes is erg belangrijk. Heb je toch het idee dat je zicht niet meer optimaal is, laat je koplampen dan even checken bij één van onze vestigingen. Door ze te laten polijsten of anders af te stellen kun je weer veilig de weg op.