• 80+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

Veilig op weg met de caravan

Rijden met een caravan doe je niet dagelijks. Manoeuvreren op een vol parkeerterrein of krappe campingplaats kan dus zomaar resulteren in een krasje, deukje of schaafplek. Deze tips helpen je schade te voorkomen.

Behalve schaafplekken is een klapband ook een veelvoorkomende schade bij caravans. Banden die tot op de draad versleten zijn, zullen bij een caravan niet snel voorkomen. Je rijdt er simpelweg te weinig mee. Maar doordat caravans lang stilstaan, worden de banden wel sneller poreus. Peter Brouwers is gespecialiseerd in schadeherstel bij caravans en raadt aan elke zes jaar de banden te vervangen.

Met deze tips ga je veilig je vakantiebestemming tegemoet.

Let op met laden

Je laadt al snel te zwaar. Bijvoorbeeld als je elektrische fietsen meeneemt – die zijn een stuk zwaarder dan gewone fietsen. De beste plek daarvoor is dan ook achterop de auto. Zoals het ook beter is om eigenlijk alle zware lading in de auto te vervoeren. De caravan is geen bestelbus die gemaakt is om zware materialen te vervoeren. Ga dus bijvoorbeeld ook niet op weg met volle waterreservoirs.

Je ontkomt er waarschijnlijk niet aan om bagage in de caravan mee te nemen. Kies voor de lichtere spullen, verdeel de lading goed en zorg dat het niet gaat schuiven. Dat voorkomt slingeren.

Onderhoud

Je gebruikt de caravan niet dagelijks, zoals je auto. De kans is dus groter dat je pas onderweg doorkrijgt dat er iets mis is. Plan daarom regelmatig een onderhoudsbeurt in zodat je met een gerust hart de weg op kunt.

Let op de kogeldruk

Dit is het gewicht dat de trekhaak verticaal belast. Het is per type caravan, trekhaak en auto verschillend. Houd je altijd aan de laagste maximale kogeldruk van deze drie, dan voorkom je slingeren. De kogeldruk meet je met speciale meters, of met een gewone personenweegschaal.

Je kunt de kogeldruk vrij eenvoudig aanpassen door de bagage in de caravan anders te verdelen. Verplaats de gasflessen niet ivm de veiligheid. Houd ook rekening met belading van de disselbak en de plek van het reservewiel.

Oefenen

Neem voor vertrek de tijd voor een proefritje. Zeker als je voor de eerste keer met een caravan op pad gaat! Je went dan niet alleen aan een andere rijstijl, maar hebt ook de gelegenheid meteen te checken of je geen rare geluiden hoort of vreemde afwijkingen opmerkt.

Oefen alvast een keer met het verwisselen van een band van de caravan. In veel gevallen is er bijvoorbeeld geen aparte caravankrik en ook de kriksteunen ontbreken bij veel caravans. Als je het al een keer gedaan hebt, ben je sneller weer op weg. En hoe eerder je weer op weg bent, hoe veiliger.

Een hele fijne vakantie!