• 80+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

Autoschade door een dier. Wat nu?

Tijdens het najaar neemt de kans op een aanrijding met dieren toe. Wilde dieren zijn actiever en zoeken langs de weg naar voedsel, vooral in de schemering. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden waarbij niet alleen het dier, maar ook jouw auto flinke schade kan oplopen.

Hier zijn de belangrijkste tips en adviezen om goed voorbereid te zijn en te weten wat je moet doen als je schade hebt door een dier.

Wild op de weg: verhoogd risico in het najaar

De meeste aanrijdingen met wild gebeuren tijdens het paarseizoen, vaak in de herfst of lente. In deze periode trekken dieren, zoals herten en wilde zwijnen, vaker naar de weg op zoek naar voedsel. In het donker zijn deze dieren moeilijk te zien, wat de kans op ongelukken vergroot.

Opmerkelijke schadegevallen door dieren

Niet alleen de bekende bosdieren kunnen schade veroorzaken. We zien regelmatig andere opvallende schadegevallen voorbij komen:

  • Wallaby’s in Friesland – Deze neef van de Australische kangoeroe loopt los rond in Friesland. Ooit aangeschaft als huisdier, eenmaal ontsnapt voelden de zich thuis in de Friese bush. Helaas gaat dat niet altijd goed. 
  • Wolven – Sinds de wolf in Nederland terugkeerde, zijn er meerdere aanrijdingen geweest met wolven. Volgens BIJ12, de organisatie die voor de provincies onder meer wolvenzaken bijhoudt, waren er sinds 2017 maar liefst achttien wolven betrokken bij een verkeersongeval. 
  • Vogels – Een vogel tegen je (voor)ruit zorgt voor flinke schade. Maar wist je dat vogelpoep jouw auto ook blijvend kan beschadigen?
  • Giraf in safaripark – En dan heb je natuurlijk ook nog het broodjeaapverhaal over de safariparken. Van apen die rubberen strips lostrekken tot giraffen die autolak beschadigen met hun ruwe tong. Maar dat onze vriendelijke langnek schade kan veroorzaken maakt deze video wel duidelijk:

Wat te doen na een aanrijding met een dier?

  • Bij een aanrijding met wild: Doorrijden na een aanrijding met wild is strafbaar. Waarschuw altijd de politie; zij schakelen het faunabeheer in. Maak voor je verzekering foto’s van de schade en het dier.
  • Bij een aanrijding met een huisdier: Blijf rustig en kijk of het dier gewond is. Bel het landelijke noodnummer voor dieren (144) als het nog leeft. Mocht het dier overleden zijn, leg het voorzichtig in een doos of mand en breng het naar een dierenambulance, zodat het baasje op de hoogte gesteld kan worden.

Is schade door dieren gedekt?

Of schade door een dier gedekt is, hangt af van het type verzekering en de situatie:

  • Wilde dieren (zoals herten of zwijnen): Schade veroorzaakt door wild is vaak gedekt onder een WA+ (beperkt casco) of allrisk (volledig casco) verzekering.
  • Huisdieren en boerderijdieren: Als het dier een eigenaar heeft, zoals een huisdier of een loslopend boerderijdier, kun je de eigenaar aansprakelijk stellen voor de schade. Bij schade door je eigen huisdier ben je alleen verzekerd met een allrisk-verzekering.
  • Exotische schade in safariparken: Schade door nieuwsgierige dieren in een safaripark kan ook onder de WA+ of allrisk dekking vallen, afhankelijk van je verzekeraar.

Controleer je autoverzekering om te weten welke situaties gedekt zijn. Zo ben je altijd goed voorbereid!

bars

Autoschade door een dier?

Wij helpen je van de schade af. Maak een afspraak bij een vestiging bij jou in de buurt.