Autoschade door een dier. Wat nu?
Schade aan je auto kan op heel veel manieren ontstaan. Ben je het niet zelf, dan is het wel een andere weggebruiker, je kinderen of de buurman. Maar ook dieren kunnen voor de nodige autoschade zorgen. Van een likkende giraf tot een wild zwijn op je voorruit. Wij zetten een aantal dierlijke autoschades voor je op een rij.
Wild op je voorruit
De meeste aanrijdingen met wild vinden plaats in het paarseizoen van wilde dieren. Vaak valt dit samen met de herfst of de lente. Tijdens onze spits gaan dieren op zoek naar eten. Dat doen ze aan de rand van de weg, want daar groeit nou eenmaal het meeste gras. Rond die tijd is het donker, waardoor de dieren niet goed zichtbaar zijn. En dat alles bij elkaar opgeteld vraagt om ongelukken.
Ondanks voorzorgsmaatregelen, blijft het aantal aanrijdingen met wilde dieren, zoals herten en zwijnen, stijgen. En dit kan flinke schade aan de auto veroorzaken.
Bijzondere schades door dieren
Het is niet dat we dagelijks schades binnen zien komen door aanrijdingen met herten of zwijnen. Maar we staan er niet meer van te kijken. Af en toe zien we wel andere bijzondere schades voorbij komen:
- Wallaby’s in Friesland – Deze neef van de Australische kangoeroe loopt los rond in Friesland. Ooit aangeschaft als huisdier, eenmaal ontsnapt voelden de zich thuis in de Friese bush. Helaas gaat dat niet altijd goed.
- Wolven – Sinds de wolf in Nederland terugkeerde, zijn er meerdere aanrijdingen geweest met wolven. Volgens BIJ12, de organisatie die voor de provincies onder meer wolvenzaken bijhoudt, waren er sinds 2017 maar liefst achttien wolven betrokken bij een verkeersongeval.
- Vogels – Een vogel tegen je (voor)ruit zorgt voor flinke schade. Maar wist je dat vogelpoep jouw auto ook blijvend kan beschadigen?
- Giraf in safaripark – En dan heb je natuurlijk ook nog het broodjeaapverhaal over de safariparken. Van apen die rubberen strips lostrekken tot giraffen die autolak beschadigen met hun ruwe tong. Maar dat onze vriendelijke langnek schade kan veroorzaken maakt deze video wel duidelijk:
Wat te doen na een aanrijding met een dier?
Wild
Doorrijden na een aanrijding met wild is strafbaar dus licht in alle gevallen de politie in. Die staan in contact met het faunabeheer die het vanaf daar verder zullen afhandelen. Maak voor de zekerheid een foto van het dier en schade. Dit kan handig zijn voor de verzekeraar.
Huisdier
Het kan in een paar seconden gebeurd zijn. Een dier dat plotseling oversteekt, kun je soms niet ontwijken. Probeer in het geval van een aanrijding rustig te blijven en ga bij het beest kijken. Wanneer het nog ademt en beweegt bel je naar het landelijke noodnummer voor dieren (144). Zij helpen je verder.
Mocht het huisdier daar overleden zijn, leg hem dan in een doos, mandje of wikkel hem in een doek. Rijd naar de dichtstbijzijnde dierenambulance en overhandig het dier aan de medewerkers. Zij brengen het baasje op de hoogte.
In hoeverre is schade door dieren gedekt?
Of schade door dieren gedekt is hangt ervan af of het dier een baasje heeft. Een kraai, hert of wild zwijn heeft geen eigenaar die je aansprakelijk kunt stellen voor schade. Terwijl dit bij een loslopend huisdier en boerderijdieren wel het geval is. Wanneer de krassen zijn veroorzaakt door je eigen huisdier, kun je de schade alleen claimen als je een allrisk / volledig casco verzekering hebt. Is het dier bijvoorbeeld van de buren, dan zijn die aansprakelijk en kunnen zij de schade verhalen op hun aansprakelijkheidsverzekering. Bij een vrije vogel heb je natuurlijk gewoon pech.
In het geval van een aanrijding met een wild dier of bijvoorbeeld schade door nieuwsgierige dieren in het safaripark is er dekking onder de WA+ / beperkt cascoverzekering en allrisk / volledig cascoverzekering.
Check dus even goed hoe je auto verzekerd is, om problemen in de toekomst te voorkomen.
Autoschade door een dier?
Wij helpen je van de schade af. Maak een afspraak bij een vestiging bij jou in de buurt.
Vind een vestiging