• 80+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

Autoschade door een dier. Wat nu?

De herfst is weer begonnen en dus meer kans op wild op de weg. Jaarlijks zijn er zo’n 10.000 botsingen tussen auto’s en dieren wat voor enorme schade kan zorgen. Hoe je deze schade kunt voorkomen, wat je moet doen en wie er aansprakelijk is, lees je hier.

Wild op je voorruit

De meeste aanrijdingen vinden plaats in het paarseizoen van wilde dieren. Vaak valt dit samen met de herfst of de lente. Wanneer we in de spits naar het werk of naar huis gaan, verplaatsen dieren zich en gaan op zoek naar eten. Dat doen ze aan de rand van de weg, want daar groeit nou eenmaal het meeste gras. Rond die tijd is het donker, waardoor de dieren niet goed zichtbaar zijn. Let dus op de waarschuwingsborden en wees extra alert.
Ondanks voorzorgsmaatregelen, blijft het aantal aanrijdingen met wilde dieren, zoals herten en zwijnen, stijgen. En dit kan flinke schade aan de auto veroorzaken. 

Wat te doen na een aanrijding met een dier?

Wild

Doorrijden na een aanrijding met wild is strafbaar dus licht in alle gevallen de politie in. Die staan in contact met het faunabeheer die het vanaf daar verder zullen afhandelen. Maak voor de zekerheid een foto van het dier en schade. Dit kan handig zijn voor de verzekeraar.

Huisdier

Het kan in een paar seconden gebeurd zijn. Een dier dat plotseling oversteekt, kun je soms niet ontwijken. Probeer in het geval van een aanrijding rustig te blijven en ga bij het beest kijken. Wanneer het nog ademt en beweegt bel je naar het landelijke noodnummer voor dieren (144). Zij helpen je verder.

Mocht het huisdier ter plekke overleden zijn, leg hem dan in een doos, mandje of wikkel hem in een doek. Rijd naar de dichtstbijzijnde dierenambulance en overhandig het dier aan de medewerkers. Zij brengen het baasje op de hoogte.

In hoeverre is schade door dieren gedekt?

Of schade door dieren gedekt is hangt er vanaf of het dier een baasje heeft. Een kraai, hert of wild zwijn heeft geen eigenaar die je aansprakelijk kunt stellen voor schade. Terwijl dit bij een loslopend huisdier en boerderijdieren wel het geval is. Wanneer de krassen zijn veroorzaakt door je eigen huisdier, kun je de schade alleen claimen als je een allrisk / volledig casco verzekering hebt. Is het dier bijvoorbeeld van de buren, dan zijn die aansprakelijk en kunnen zij de schade verhalen op hun aansprakelijkheidsverzekering. Bij een vrije vogel heb je natuurlijk gewoon pech.

In het geval van een aanrijding met een wild dier of bijvoorbeeld schade door nieuwsgierige dieren in het safaripark is er dekking onder de WA+ / beperkt cascoverzekering en allrisk / volledig cascoverzekering. 

Check dus even goed hoe je auto verzekerd is, om problemen in de toekomst te voorkomen.