• 80+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

Verrassende krassen in de lak

Vraag jij je ook wel eens af waar die kras op je auto nu weer vandaan komt? Die zat er gisteren toch nog niet? We zullen eens kijken hoe lakschade zoal ontstaat. Want als je dat weet, kun je het misschien wel voorkomen. Of je ontdekt op wie je de schade kunt verhalen.

Oeps, je was het zelf

Die krassen onder het slot, die maak je zelf. Met zo’n fijne sleutelbos waar veel te veel sleutels aan hangen. Gelukkig hebben veel auto’s tegenwoordig een elektronische sleutel waarmee je vanaf een afstandje de auto opent. Super handig. Zeker als je je handen vol hebt. De sleutelbos bungelt om je vingers en al manoeuvrerend probeer je een portier of de achterbak open te maken. Grote kans dat je dan alsnog je lak raakt.

TIP: zet die doos eerst op de grond of hang je autosleutel niet aan een grote bos.

Moeder Natuur haalt uit

Uitstekende takken langs de weg, de heg naast je eigen oprit, die prikkelbosjes op het parkeerterrein. Het is soms een beetje passen en meten en zolang je niet vol op een boom rijdt kan het toch geen kwaad? Helaas, Moeder Natuur kan voor venijnige krasjes zorgen. 

TIP: rij niet te dicht langs een struik, boom of heg. En neem op eigen terrein af en toe even de snoeischaar ter hand.

Zonnebrandmiddel

Photo by Andrea Piacquadio

Een zomerse dag, jullie zijn bijna klaar om naar het strand te gaan. Met de zonnebrand nog aan je handen stap je in de auto. En daar gaat het mis. Zonnebrandmiddel is misschien goed voor je huid, het is funest voor autolak. Het spul kan witte vlekken veroorzaken in de lak. Als je er heel snel bij bent, kun je het nog met een vochtig doekje verwijderen. Mocht je daar pas later aan denken, dan is de kans groot dat de zon er al op heeft staan branden. En dan zijn die vlekken vaak alleen nog te verwijderen door opnieuw te spuiten.

TIP: was na het insmeren meteen je handen. Of begin een half uur voor vertrek te smeren. Dan is het spul goed ingetrokken, en kan het minder kwaad als jij of je kinderen met een ingesmeerde arm de lak raken.

De beestenboel

Een hond die tegen je auto gaat staan. Een kat die graag op de nog heerlijk warme motorkap ligt. Een grote kraai die een gevallen korst brood van het dak af pikt. Ook vogelpoep is niet goed voor je lak. Zeker als de zon er een tijdje op staat, kan het lelijke vlekken veroorzaken. Wanneer de krassen zijn veroorzaakt door je eigen (huis)dier, dan kun je de schade alleen claimen als je een allrisk / volledig casco verzekering hebt. Is het dier bijvoorbeeld van de buren, dan zijn die aansprakelijk. En bij een vrije vogel heb je natuurlijk gewoon pech.

TIP: kijk of je je auto wat meer beschut weg kunt zetten en leer je hond of kat (met plantenspuit) af om aan of op je auto te komen.

De kids

Photo by Harrison Haines

Kinderen kunnen er ook wat van met rondvliegend speelgoed en wiebelend op hun fietsjes over de stoep. Vaak gaan ze rakelings langs de auto en soms missen ze ‘m toch net niet. Als jij en je kids de krassen zelf maken, dan ben je alleen verzekerd wanneer je een all risk / volledig casco autoverzekering hebt. Als de krassen zijn veroorzaakt door een ander (kind), dan kun je die persoon (of de ouders) aansprakelijk stellen. Weet je niet wie het was, dan kun je er verder ook geen actie op ondernemen.

TIP: ook hier geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Dus opletten en wegzetten!

Vandalisme

Die dieren en kinderen beschadigen je lak over het algemeen niet expres. Helaas zijn er daarnaast wél mensen die je auto met opzet toetakelen. Bij vandalisme is het slim aangifte te doen bij de politie en de schade te melden bij de verzekeraar. Vandalisme is namelijk gedekt bij een beperkt casco en allrisk / volledig casco verzekering. Controleer wel even of dat bij jouw autoverzekering ook voor de lak geldt.

Heeft je auto een kras opgelopen? Bij ABS Autoherstel verwijderen we elke kras vertrouwd, vakkundig en snel. Bijvoorbeeld met spotrepair – een plaatselijke, cosmetische bewerking waarbij we alleen het beschadigde deel herstellen. Dat scheelt ook flink in de kosten. Voor particulieren met een kleine schade aan de auto (kras, deuk, steenslag of beschadigde voorruit) is ABS2GO ideaal: klaar terwijl je wacht!

bars

Wil je een kras op jouw auto verwijderen?

Neem dan contact op met de dichtstbijzijnde vestiging voor uitgebreid advies en een schatting van de kosten. Onze vakbekwame autoherstellers bieden je graag een oplossing op maat.

Vind een vestiging in de buurt