• 80+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

5 redenen waarom het aantal autoschades afneemt

Neemt het aantal autoschade nou juist toe of af? Bij ABS Autoherstel horen we vanuit de markt allerlei verschillende geluiden. Er zijn oorzaken te noemen voor zowel het toe- als afnemen van het aantal schades. In twee blogs zetten we de redenen voor je op een rij.

De afgelopen jaren nam het aantal schades toe. Maar op de lange termijn is de verwachting dat het aantal schades afneemt.

In 2040 wordt er maar liefst 80% minder ongelukken verwacht. En dus ook minder schades.

Maar hoe komt het dat we met z’n allen minder schade gaan rijden? Hieronder hebben we vijf redenen verzameld.

1. Veiligere infrastructuur

De wegen worden steeds veiliger. Er zijn steeds meer rotondes, waardoor er minder ongelukken gebeuren. Daarnaast worden snelwegen veiliger gemaakt door extra rijbanen aan te leggen of door ze breder te maken.

2. Bewuster met vervoer

Waar vroeger de leaseauto een standaard oplossing was, zoekt de klant van nu steeds meer flexibiliteit. Daarnaast is het in de huidige maatschappij ook heel normaal om geen auto meer te bezitten, maar om te delen. Met SnappCar bijvoorbeeld. Meer mensen maken gebruik van dezelfde auto, waardoor er in totaal minder auto’s rondrijden.

Naar verwachting rijden er in Nederland in 2021 93,5 duizend deelauto’s rond. Dat is een groei van meer dan 200 procent ten opzichte van 2017.

3. Verdere ontwikkeling van technologie in auto’s

De gemiddelde bumper zit tegenwoordig vol met sensoren om ongelukken te voorkomen. Steeds meer auto’s zijn voorzien van allerlei hulpmiddelen zoals ABS, ESP, Break Assist en parkeersensoren. Er rijden zelfs auto’s rond die zelfstandig kunnen parkeren. Daar komt geen mens, de belangrijkste schadeveroorzaker, meer aan te pas. En op lange termijn zorgt de overgang naar autonoom rijden voor verdere afname van schadegevallen. Auto’s communiceren met elkaar, zodat ongelukken nog zeldzamer worden.

4. Toename kleine lichte auto’s

Kleine auto’s zijn de afgelopen jaren een stuk populairder geworden. In 2015 al zag Autoscout24 het aantal zoekopdrachten naar kleine auto’s toenemen. Twee belangrijke voordelen van kleine auto’s met betrekking tot autoschade zijn de kleine buitenmaten en het overzicht dat de bestuurder heeft. Het is makkelijk parkeren en krappe bochten maken met zo’n kleine auto. En dat zonder brokken te maken.

5. Doorrijden met lichte carrosserieschade

Een deukje hier of daar is niet zo erg. De automobilist kijkt er niet meer van op en blijft met lichte carrosserieschade gewoon doorrijden. Je hoeft niet elk krasje te laten herstellen, toch? Steeds vaker zien we dat automobilisten ‘deuken sparen’, zodat ze in één keer de hele auto kunnen laten aanpakken.

Neemt het aantal autoschade nou juist toe of af?

Op dit moment hebben we te maken met een toename van het aantal schades. De redenen daarvoor lees je hier. Maar op de lange termijn neemt het aantal schades naar verwachting af.

Fijn nieuws voor de automobilist toch, minder schade? Zeker weten, hoewel het ook een nadeel kent. Doordat er minder schademeldingen zijn in een jaar, zijn de verzekeraars genoodzaakt om de premies omhoog te gooien.

Ook als schadehersteller betekent het dat we op de lange termijn anders moeten gaan werken. We zijn op dit moment volop bezig dit vorm te geven. Met onze blogs, video’a en podcasts houden we je uiteraard op de hoogte van de ontwikkelingen en onze visie op de branche als geheel.