• 80+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

Alles wat je moet weten over het profiel van je banden

Overal lees je hoe belangrijk het is dat je autobanden een goed profiel hebben. Maar waarom is het belangrijk? En wist je dat er een boete staat op rondrijden met onvoldoende profieldiepte? Dit en meer handige feitjes zetten we hier voor je op een rij.

Waarom is profieldiepte belangrijk?

Een goed bandenprofiel zorgt voor voldoende grip en een goede wegligging. En met voldoende profiel heb je minder kans op een klapband. Ook maakt het dat water beter wordt afgevoerd en dat verkleint de kans op aquaplaning. Geen overbodige luxe tijdens heftige regenbuien.

Kan ik het profiel van mijn banden zelf meten?

Jazeker. Je kunt het zelf doen met een goede bandenprofielmeter. Mocht je die niet bij de hand hebben dan volstaat een euromunt ook.

Het profiel van een zomerband kun je controleren met een 1 euromunt. Als je door het profiel rolt, mogen de op de rand gegraveerde sterren niet zichtbaar zijn. Voor een winterband gebruik je een 2 euromunt. De zilverkleurige buitenrand mag niet buiten de groef steken. Is dat wel het geval, laat het dan even officieel checken.

Meet elke band op verschillende plekken. Banden slijten over het algemeen niet gelijkmatig af. Dus meet de diepte in het midden van de band, maar ook aan de zijkanten. Wettelijk gezien wordt er uitgegaan van het punt dat de minste diepte heeft. Daar wordt je dus ook op afgerekend.

Kun je een boete krijgen voor onvoldoende profiel?

Ja. Er staat een boete op het rondrijden met onvoldoende profieldiepte. Heeft jouw auto één ‘ondeugdelijke band’ dan staat dat gelijk aan een boete van €160. Bij nog slechtere banden loopt de prijs uiteraard op.

Wettelijk is een profieldiepte van minimaal 1,6 millimeter verplicht. Maar dat is wel aan de lage kant. Zeker als je bedenkt dat nieuwe banden een veel grotere profieldiepte hebben. Bij winterbanden is dat ongeveer 9 mm, bij zomerbanden 7,5 mm.

Dus om veilig te blijven rijden, is het verstandig om bij een diepte van 2 mm de banden te vervangen.

Wat merk je tijdens het rijden?

Je hebt dan minder grip op de weg. Het lijkt alsof je minder controle hebt over de auto. Ook kun je het merken aan de lengte van je remweg. Neemt je bandenprofiel af, dan verlengt je remweg.

bars

Check je bandenprofiel en voorkom schade

Toch schade opgelopen?

Neem dan contact op met een vestiging bij jou in de buurt ⏬

Zoek vestiging

Hoe zorg ik ervoor dat mijn banden niet te snel slijten?

Check regelmatig de bandenspanning. Het advies is om dit maandelijks even te controleren. Banden slijten ook sneller als de auto niet goed is uitgelijnd of de wielen niet goed zijn uitgebalanceerd.

Banden zijn sowieso na zes jaar aan vervanging toe. Dan beginnen ze uit te drogen waardoor scheurtjes ontstaan en je sneller een klapband hebt.

Al met al is het niet verkeerd het bandenprofiel goed in de gaten te houden. Zo voorkom je schade en onnodige kosten.