• 80+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

Autoruiten ontdooien: de do's & don’ts

Wanneer de temperatuur buiten onder het vriespunt zakt, kunnen autoruiten bevriezen. Dat belemmert je zicht en het kan zorgen voor zeer onveilige situaties. Ook is de boete die je riskeert voor rondrijden met bevroren ruiten niet misselijk. Gelukkig zijn er een paar manieren om snel en gemakkelijk autoruiten te ontdooien.

In dit artikel lees je hoe je wel én hoe je absoluut niet je autoruiten ontdooit. Maar laten we bij het begin beginnen. 

Waarom bevriest mijn autoruit?

Deze twee factoren spelen een rol bij het aanvriezen van een autoruit:

  1. Voldoende vochtige lucht
  2. De temperatuur van de autoruit

Bij aanvoer van lucht met een relatief lage vochtigheid bevriest een autoruit niet. Om ijs te krijgen, is er namelijk vocht nodig. 

Een autoruit bevriest als deze een temperatuur van 0°C of lager bereikt. Omdat een auto bestaat uit metaal en glas, koelt deze sneller af dan de lucht er omheen. Volgens weerman Bram moet je al rekening houden met aangevroren autoruiten bij een buitentemperatuur onder de vijf graden Celsius.

Zo voorkom je een aangevroren autoruit

Bevroren autoruiten zijn vervelend, maar er zijn manieren om ze te voorkomen. 

Bedek je autoruit

Een andere manier om ijsvorming op je autoruiten te voorkomen is door ze ’s nachts af te dekken. Je kunt speciale autoraamhoezen of anti-ijsdekens kopen die ontworpen zijn om het glas te isoleren en de vorst weg te houden. Als alternatief kun je ook een vuilniszak over de voorruit spannen, die licht aanvriezen van de ruit tegengaat.

Bedek de hele auto

Als je ervoor kiest om alleen de voorruit te bedekken, moet je de zij- en achterruit nog krabben. Wil je dat niet of wil je tijd besparen, kies dan voor een autohoes. Er zijn universele en op maat gemaakte hoezen verkrijgbaar. Een op maat gemaakte hoes is meestal duurder, maar past perfect bij je auto.

Parkeer slim

Als je de mogelijkheid hebt, is het ook een goed idee om je auto indien mogelijk in een garage of onder een carport te parkeren. Dit beschermt je auto tegen de elementen en voorkomt aangevroren ruiten.

Autoruiten ontdooien

Mocht je dit artikel te laat lezen of je hebt de hierboven genoemde middelen niet, dan komen nu een paar manieren om jouw autoruit te ontdooien. 

💡Autoruit ontdooien: zo moet het

Een manier is om een haardroger te gebruiken. Richt de haardroger gewoon op het ijs en zet hem op lage of middelhoge warmte. Gebruik geen hoge hitte, want dan kan de autoruit barsten. Je moet de föhn ook in beweging houden om te voorkomen dat het glas op één plek oververhit raakt.

Een ijskrabber werkt natuurlijk ook. Zorg ervoor dat je die in je auto hebt liggen voor die koude winterochtenden. Schraap het ijs van boven naar beneden, met zachte druk om het glas niet te beschadigen. 

Een ontdooispray kan ook effectief zijn, maar wees voorzichtig met spuiten op gevoelige plaatsen zoals lak en huid – het kan irritatie veroorzaken.

En wist je dat een zak water dé oplossing kan zijn voor jouw bevroren ruiten? Je hoeft alleen maar een zakje lauw water over je bevroren autoruiten heen te halen en het ijs is binnen no time verdwenen. Zo hoef je nooit meer die vervelende krabber te gebruiken.

Er zijn ook een paar dingen die je absoluut niet moet doen bij het ontdooien van autoruiten.

Autoruit ontdooien: zo moet het niet

Autoruit ontdooien_2

Gebruik bijvoorbeeld nooit een metalen voorwerp, zoals een schroevendraaier, om het ijs van je autoruiten te schrapen. Het metaal kan krassen of barsten in het glas veroorzaken.

Giet ook geen heet water rechtstreeks op de autoruiten dit kan het glas doen barsten. Als je toch heet water moet gebruiken, giet het dan eerst op een doek en breng het dan aan op het ijs.

Een ijskoude motor stationair laten draaien is slecht voor je auto en voor het milieu. Daarom is het geen goed idee om je motor starten en de verwarming op de hoogste stand te zetten terwijl je je ruiten ijsvrij maakt. 

Laat tenslotte je auto nooit onbeheerd achter met draaiende motor en gesloten autoruiten. Dat is gewoon vragen om problemen!

Niet goed ijsvrij maken van je auto: € 240 boete

Je autoruiten – voor, achter en opzij – moeten ijsvrij zijn, anders loop je het risico een boete van 240 euro te krijgen als je zicht wordt belemmerd. Maar laten we er even voor het gemak vanuit gaan dat je jouw autoruiten ijsvrij maakt voor jezelf en de rest op de weg. Niet alleen om een boete te vermijden. 

Conclusie

Er zijn een paar verschillende manieren om je autoruiten snel en gemakkelijk te ontdooien. Zorg ervoor dat je geen metalen voorwerpen op het glas gebruikt, en laat je auto nooit onbeheerd achter met draaiende motor. En waar mogelijk is voorkomen natuurlijk altijd beter dan genezen.