• 80+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

Bijzondere klus: van VW-bus naar lift

In de categorie ‘klussen die je bijblijven’ nam ABS Autoherstel Den Elzen een bijzonder project aan. Ze zaagden een klassieke Volkswagen Barndoor T1 aan stukken om er een lift van te maken.

Het Move Mobility Center in Amsterdam was op zoek naar een lift die ze als het ware tegen de muur van het pand omhoog konden laten rijden. De liftbouwer vond dit een uitdaging en nam de opdracht aan. In de zoektocht naar een schadehersteller die ervaring heeft met carrosserie, kwamen ze bij Den Elzen terecht. 

“Het was een opdracht met een krappe deadline, dus we moesten flink schuiven in de planning,” zegt Joost den Elzen. “Maar aan zo’n gaaf en bijzonder project wilden we graag meewerken. Hier hebben we echt ons vakmanschap laten zien.”

Met pijn in het hart

“Een van onze medewerkers, Rokus Vink, heeft veel ervaring met de Volkswagen T1. Hij was de aangewezen man voor dit project. Niet alleen vanwege zijn kennis, maar ook omdat hij oplossingsgericht en out-of-the-box denkt,” zegt Joost.

Zijn mening was belangrijk voor me. Als hij het project niet zag zitten, hadden we het niet gedaan. Maar hij had er vertrouwen in.”  

De liftbouwer had al een T1-bus op de kop getikt voor het project. “Maar daar bleek zoveel werk aan te zitten dat we die uiteindelijk niet gebruikt hebben,” geeft Joost aan. Den Elzen had maar een korte periode om de klus te klaren. Dus moest de basis goed zijn. “Zodoende heb ik, met pijn in het hart, mijn eigen Volkswagen T1 uit 1958 opgeofferd voor het project. Deze T1 is een zeldzaam exemplaar. Misschien vraag ik me over twintig jaar wel af waarom ik dit gedaan heb, maar nu was dit de enige oplossing om de deadline te halen. Mijn bus was voor een deel al plaatwerk klaar.”

Ontzettend knap

De installatie van de VW T1 lift.

De zaag werd in de bus gezet. In het dak kwamen de deuren en er moest een kooiconstructie komen in de T1. Joost: “Er zijn ontzettend veel uren in het project gaan zitten en we zijn in het project tegen allerlei uitdagingen aangelopen. Zo zou de bolling van het dak moeten verdwijnen, omdat daar de liftdeuren kwamen. Uiteindelijk is er toch een manier gevonden om dit te behouden. Ook de wielen vormden een uitdaging. Doordat de assen verwijderd moesten worden, waren we gedwongen de wielen op een andere manier aan de bus te bevestigen.”

“Van onze eigen medewerker Rokus en het constructiebedrijf tot de liftbouwer, de interieurbouwer en de bekleder … iedereen heeft vakwerk geleverd. Het is ontzettend knap wat we met elkaar hebben gecreëerd,” zegt Joost trots. 

De T1 als lift is niet het hele jaar door te zien. Tijdens evenementen en bijzondere gebeurtenissen wordt de lift weer aan de buitenkant van het Move Mobility Center geplaatst.