• 80+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

Bilthoven versus Zeist

De twee ABS-vestigingen van Rolph van Markus zijn een goede testcase op het gebied van duurzaamheid. De vestiging in Bilthoven is energiezuiniger dan die in Zeist. En dat is te zien in de energiekosten.

De vestiging in Bilthoven is het meest recent: gebouwd in 2012. Tijdens de bouw is rekening gehouden met duurzaamheid. Dat scheelt duidelijk in de kosten. “De vestiging in Zeist is in 2003 gebouwd. Daar zijn energiebesparende maatregelen genomen die voor die tijd gangbaar waren. Maar je ziet duidelijk dat de technieken in die negen jaar tijd zijn ontwikkeld,” legt Rolph Van Markus uit.

Bedrijfspand Zeist

Compressoren

Het klinkt mooi, rekening houden met duurzaamheid. Maar hoe ziet dat er in de praktijk uit?

De verlichting van de kantoren en toiletten werkt met bewegingssensoren, zodat daar niet onnodig licht brandt. Ook in de werkplaats gaat tijdens de pauzes automatisch de verlichting uit. “We gebruiken energiezuinige lampen, hebben vloerverwarming in de kantoren en de receptie en als we ’s avonds weggaan gaat overal automatisch de stroom af. Zo blijft er niet onnodig apparatuur aanstaan.”

“In de werkplaats gebruiken we frequentiegeregelde compressoren en ook de spuitcabine is frequentiegeregeld. Hierdoor draaien de compressoren niet de hele dag voluit, maar schakelen ze een standje lager als ze niet gebruikt worden. Zo verbruiken ze minder elektriciteit.”

“Maar het is allemaal niet zo spannend hoor,” zegt hij bescheiden. “Ik heb geen zonnepanelen op mijn dak, zoals ABS Ad de Goey in Woerden. Toen wij gingen bouwen, vond ik dat de investering niet waard.

Als ik bijvoorbeeld meer energie zou produceren dan ik zelf nodig had, moest dat weer teruggeleverd worden aan de netbeheerder. Dat bracht nogal wat kosten met zich mee. Maar ook op dat vlak is er veel gebeurd de afgelopen jaren. Dus nu zou ik misschien een andere keuze maken.”

Bedrijfspand Bilthoven

Isolatie

Een andere bepalende factor in energiekosten is de verwarming. Met goede isolatie kun je daar flink op besparen. “De gevel in Bilthoven bestaat voor een groot gedeelte uit glas. Om de temperatuur binnen toch aangenaam te houden, is er HR+++ glas gebruikt. We merken echt dat de verwarming in Bilthoven minder vaak aan hoeft dan in Zeist.”

In de werkplaats plukken ze daar ook de vruchten van: “We hebben natuurlijk de luchtverwarming uit de spuitcabine. Maar in de winter hoeven we de werkplaats bijna niet bij te warmen. En ook in de zomer is het een prima temperatuur om in te werken.”

“Destijds heb ik hiervoor gekozen om een steentje bij te dragen aan het milieu, daarom zamelen we al ons afval ook gescheiden in. Maar natuurlijk wilde ik ook besparen op de energiekosten. Ik blijf toch ondernemer,” zegt Van Markus lachend. “Het is mooi om te zien dat je met een paar eenvoudige aanpassingen zoveel kunt besparen.”