• 80+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

De Nederlander en zijn heilige koe

Nederlanders houden van hun heilige koe. Maar hoeveel auto's rijden er precies rond in Nederland? Hoeveel kilometers leggen we samen af? En wat is de gemiddelde leeftijd van een auto? Het Centraal Bureau voor de Statistiek zocht het uit en wij delen hieronder een aantal interessante feiten.

Hoeveel auto’s rijden er rond in Nederland?

Volgens de laatste telling rijden er ongeveer 8,7 miljoen auto’s rond in Nederland. Dat is ongeveer een auto per twee inwoners. In 1964 reden er voor het eerst een miljoen auto’s rond in Nederland. Vanaf dat jaar ging het hard met het aantal auto’s in Nederland. Sommige jaren groeide het aantal met wel 250.000 voertuigen. We werden steeds mobieler en de auto werd ook gezien als een statussymbool. De laatste jaren zien we het aantal auto’s op de weg nog steeds groeien, maar dat betekent niet dat we ook meer zijn gaan rijden.

Hoeveel kilometer leggen we met de auto af?

In 2000 reden we ongeveer 14.000 kilometer. Aan het begin van 2020 was dat nog maar zo’n 13.000 kilometer. We zijn voornamelijk minder gaan rijden in ons eigen land. In het buitenland zijn we de auto juist meer gaan gebruiken. In totaal zijn we wel meer gaan rijden, maar dat heeft voornamelijk te maken met de groei van het wagenpark. We leggen samen dus meer kilometers af, doordat we met meer auto’s op de weg rijden. In 2019 legden we met alle personenauto’s bij elkaar 122 miljard kilometer af.

Wat is de gemiddelde leeftijd van een auto?

Begin van deze eeuw was de gemiddelde personenauto zo’n 7,5 jaar oud. Tien jaar later, in 2010 was de leeftijd al opgelopen tot 9 jaar en aan het begin van 2020 mocht een gemiddelde personenauto maar liefst 11 kaarsjes uitblazen. Het wagenpark verouderd dus. Ook niet zo gek, aangezien de auto’s in de afgelopen jaren kwalitatief flinke stappen hebben gemaakt. We kunnen gewoon langer met dezelfde auto rond blijven rijden. Daarnaast spelen de financiële en economische crisissen van de afgelopen jaren een duidelijke rol. Grote aankopen, zoals een auto werden uitgesteld. De veroudering zien we ook terug in het aantal youngtimers, auto’s tussen de 15 en 39 jaar oud. In 2000 was 6% van de auto’s op de weg een youngtimer. Begin vorig jaar was het aandeel youngtimers maar liefst 22%.

Welke autokleur is het populairst?

De smaak van de Nederlander is de afgelopen jaren flink veranderd. Aan het begin de eeuw waren rode en blauwe auto’s nog het meest populair. Nu zien we dat ongeveer 30% van de auto’s een neutrale kleur heeft zoals grijs of zwart. Lees ook dit artikel als je wilt weten wat de kleur van jouw auto zegt over jou.

Meer weten over de Nederlander en zijn heilige koe?

De cijfers en feiten uit dit artikel komen uit deze publicatie en video van het CBS: