• 80+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

Duurzaam: “Texel is toch het Ibiza van het Noorden”

Onze vestiging op Texel, ABS Graaf Spuiterij, heeft destijds als een van de eerste bedrijven in de autobranche serieus werk gemaakt van energiebesparende maatregelen. Robert Graaf vertelt hoe en waarom.

Duurzaam vernieuwen

“Dit bedrijf bestaat al sinds 1964 en het dak en de vloer van het oudste deel van het gebouw waren in 2009 inmiddels wel aan vervanging toe. Toen zijn we gelijk verder gaan kijken naar wat er nog meer te verbeteren viel. We bedachten toen: als je toch moet vernieuwen, is het niet zo moeilijk om het meteen duurzaam aan te pakken. We hadden al snel berekend dat we de investering zeker terug zouden verdienen en toen werd het echt een sport om te kijken wat er allemaal mogelijk was.”

In en op het gebouw

“Op het dak hebben we zo’n 143 zonnepanelen geplaatst. Daarmee kunnen we nu 80-85% van onze eigen energie opwekken. Texel is toch het Ibiza van het Noorden; we pakken hier veel meer zonuren dan elders in Nederland.”

“In de nieuwe vloer ligt vloerverwarming en dat is vrij uniek bij een autoherstelbedrijf. Het is wel een stuk efficiënter dan die blowers die je vaak aan de plafonds ziet hangen. Daarmee gaat veel warmte verloren en met warmte via de vloer niet; het scheelt flink in de stookkosten. Verder hebben we ook – waar mogelijk – gekozen voor ledverlichting. Zo hebben we ledverlichting in de werkplaats en de spuitcabine.”

Slimmere werkprocessen

“Niet alleen ons pand is duurzamer geworden; we hebben ook in onze werkprocessen gekeken wat efficiënter kon. Kleine schades kunnen we bijvoorbeeld met spotrepair aanpakken. We repareren dan heel gericht alleen het stukje dat beschadigd is. Hierdoor hebben we minder materiaal nodig en beperken we de uitstoot van vervuilende materialen. Verder houden we hier ook de kosten lager mee. Dit is gunstig voor de klant, want je kunt met een kleine reparatie toch een maximaal resultaat behalen.”

“Ook droogprocessen met lakken die binnen een minuut of 6-10 droog worden onder een UV-lamp bieden mooie resultaten. Ze zorgen voor een besparing in tijd, energie én geld. We blijven natuurlijk ondernemers; we investeren in dingen die goed zijn voor de portemonnee en als we daarmee ook goed zijn voor de omgeving is dat ontzettend mooi meegenomen.”

Certificaat voor duurzaam repareren

“Mede dankzij onze doordachte aanpak zijn we gecertificeerd door Stichting Duurzaam Repareren. Met zo’n certificaat laat je als bedrijf zien dat je op een goede, verantwoorde manier bezig bent. In 2015 zijn we zelfs genomineerd voor de Dave Bebelaar duurzaamheid award. We werden toen niet hét meest duurzame bedrijf in de autobranche, maar was toch een mooie opsteker.”

Robert deelt nog graag de volgende twee filmpjes over de award & de financiering van o.a. de zonnepanelen.