• 80+ vestigingen in Nederland
 • Merk-erkend schadeherstel
 • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

Is het al tijd om mijn banden te wisselen?

Nu de temperaturen weer omhoog gaan, wordt het ook weer tijd voor de bandenwissel. Maar waarom zou je twee keer per jaar je banden laten wisselen? Is dat gedoe de moeite wel waard? Kun je je winterbanden er niet gewoon onder laten zitten? En wat zijn de voordelen van zomerbanden? In dit artikel geven we je snel wat antwoorden.

Zodra het warmer wordt dan zeven graden is het tijd om de banden te wisselen. Het Nederlandse weer staat helaas niet bekend om regelmaat en betrouwbaarheid. Houd daarom het ingaan van de zomer- of wintertijd aan als reminder voor de bandenwissel.

Winterbanden in de zomer

Het komt vaker voor dan je denkt: mensen die in de zomer nog op winterbanden rijden. Maar een winterband is niet geschikt voor de zomer.  De speciale rubbersamenstelling is gemaakt voor lage temperaturen, bij hogere temperaturen slijten de banden sneller. Ook heb je te maken met een slechtere wegligging en een langere remweg.

Rondrijden op zomerbanden in de winter is misschien nog wel linker. Het rubber wordt namelijk keihard bij temperaturen onder de zeven graden. Het gevolg: je verliest grip, de remafstand neemt toe en je verbruikt meer brandstof. Het is in de winter dus duurder en gevaarlijker om op zomerbanden te rijden.

Voordelen zomerbanden

Vooral bij temperaturen boven de vijftien graden komt de zomerband helemaal tot zijn recht. Door het profiel en de samenstelling van het rubber zijn zomerbanden bij warm weer beter bestand tegen hoge snelheden. Ook zijn ze ontwikkeld voor wisselvallige zomers. Door de bijzondere ribben, loopvlak, bars en groeven heb jij als bestuurder echt meer grip – onder alle omstandigheden!

De tien voordelen van zomerbanden versus winterbanden (boven de zeven graden):

 1. kortere remweg
 2. sneller accelereren
 3. minder kans op slippen
 4. minder snel last van aquaplaning
 5. meer stuurcontrole
 6. meer stabiliteit
 7. lagere slijtage
 8. lager brandstofgebruik
 9. minder geluidsproductie
 10. goedkoper in aanschaf.
bars

Wissel op tijd je banden

Het is dus zeker de moeite waard om elk jaar (op tijd) over te stappen.

⏬ Hier zie je het verschil in remweg in verschillende weersomstandigheden.

Bekijk video