• 80+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

‘Je bent hier geen nummer’

ABS Autoherstel is niets zonder onze vakkundige medewerkers met passie voor het vak. Veel schadeherstellers werken al van jongs af aan in de branche, maar we komen er steeds meer tegen die de overstap maken vanuit een andere beroepsgroep. In deze rubriek zetten we die zij-instromers graag in de spotlights.

Als kleine jongen hielp Robert graag bij de bakker om de hoek. Zijn opleidingskeuze was dan ook geen toeval: Brood & Banket. Toch bleek dat uiteindelijk niet zijn droombaan. Hij heeft zich laten omscholen tot autospuiter en schadehersteller. “In mijn vrije tijd was ik altijd al bezig met het spuiten van brommers, ook een soort kneden en boetseren,” grapt hij. “Dus de overstap naar de schadeherstelbranche was geen onverwachte stap.” 

Sindsdien heeft Robert niet alleen als autospuiter gewerkt, maar ook heel veel verschillende andere baantjes gehad. Toen hij een paar jaar geleden zonder werk kwam te zitten, klopte hij aan bij de Dienst Werk en Inkomen (DWI) van de Gemeente Amsterdam. Zij brachten hem, op zijn initiatief, in contact met Claudia en Jack Tensen.

Zekerheid

Robert werkt nu ongeveer drie jaar bij ABS Autoherstel Le Mans. De eerste drie maanden heeft hij op proef gewerkt met behoud van zijn uitkering. “Inmiddels heeft Robert zijn draai gevonden,” zegt Claudia. “Hij krijgt nog steeds begeleiding vanuit de gemeente, dat is een intensief traject.”

Volgens Claudia is het een voordeel dat de DWI achter Robert staat. “Als hij alleen was komen aankloppen dan had ik hem niet zomaar in dienst genomen. Als ondernemer heb je veel plichten en weinig rechten, het is een risico om iemand aan te nemen waarvan je niet veel zekerheid hebt. DWI geeft die zekerheid wel.”

Leren

In het verleden heeft Robert als autospuiter gewerkt, nu is hij voorbewerker. “Ik zou nog heel veel willen leren, maar het staat me tegen om weer naar school te gaan. Met de tijd zou ik wel weer willen spuiten. Het lijkt me leuk om mijn kennis over autospuiten weer op te frissen, de lakken en materialen zijn tegenwoordig zo anders.”

Robert zit op zijn plek bij Le Mans: “In een klein bedrijf zoals dit, ben je geen nummer. Als je wat fout doet, kan er over gepraat worden. Het is heel relaxed werken en er wordt goed gecommuniceerd op de werkvloer. Iedereen heeft zijn eigen werkwijze en ik vind het leuk iemand iets te leren. Zo wordt het werkproces alleen maar beter.”

Met zijn allen

“Ik vind dat het lekker gaat. Laatst kwam er een auto binnen waarvan de voorkant helemaal in elkaar zat. Die reed hier als nieuw de werkplaats weer uit. Dat hebben we dan met zijn allen gedaan,” vertelt hij trots.

Claudia is positief over dit soort trajecten: “Het is heel moeilijk om aan personeel te komen. Als je dan iemand kunt helpen die al een tijdje op zoek is naar een passende baan, sla je twee vliegen in één klap. Een mooi voorbeeld van duurzame inzetbaarheid. Inmiddels werkt ook Marcel bij ons via de DWI. Dit is een mooie manier om mensen weer aan het werk te krijgen.”