• 80+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

Lekker op je slippers autorijden. Mag dat?

Als het warm weer is, sloffen we heerlijk op onze slippers rond. Natuurlijk doe je dan niet weer je schoenen aan als je even een boodschapje met de auto moet doen. Lekker luchtig met de slippers achter het stuur. Sommige mensen rijden er zelfs relaxed mee richting het vakantieadres. Maar mag dat eigenlijk wel? Mag je op slippers autorijden?

Op je flipflops op pad

Je mag wel, maar ook weer niét op je slippers achter het stuur kruipen.

Huh, hoe zit dat?

In de wet staat niet wat je wel of niet aan je voeten mag hebben als bestuurder. Officieel kan dus alles. Zware bergschoenen, sokken, blote voeten, 15 centimeter hoge hakken, laarzen, sandalen en dus ook slippers. Alleen moet je je auto wel goed onder controle hebben en daar wringt het soms wel wat. Er zijn meer dan genoeg mensen die het heerlijk vinden om op blote voeten of op sokken te rijden – google daar maar eens op. Maar heb je voldoende grip op de pedalen? En kan je vlot remmen als je killer heels aan hebt? Wel of niet? Zo, niet, dan breng je het verkeer in gevaar en dat mag – heel logisch – dus absoluut niet.

Gevaarlijk verkeersgedrag

Veilig Verkeer Nederland raadt je aan om goede schoenen te dragen tijdens het autorijden. Wat zijn goede schoenen? Schoenen met voldoende grip. Schoenen die je niet belemmeren om snel te kunnen remmen. Schoenen die niet dubbelklappen en laten we eerlijk zijn… Met slippers kun je gemakkelijker van de pedalen glijden. Je kunt er zelfs mee achter een pedaal blijven haken. Dat kan gevaarlijke verkeerssituaties opleveren en daar is de wet dan wel heel duidelijk in. Het is verboden je zodanig in het verkeer te gedragen dat je andere weggebruikers in gevaar brengt.

Niet volledig verzekerd

Autorijden met slippers en blote voeten is niet handig en niet verstandig. Met het oog op de veiligheid, maar ook met het oog op je portemonnee. Want veroorzaak je met je slipper aan of op blote voeten een verkeersongeluk, dan vergoedt de verzekeraar vaak alleen de schade van de tegenpartij. Ook als je een WA-plus verzekering hebt. Lekker luchtig op je slippertjes loop je dus al snel een vergoeding van (een deel van) je eigen schade mis.

In het buitenland wél een boete

In Nederland is slippers dragen terwijl je autorijdt dus niet verboden, maar over de grens kan het je wel degelijk een boete opleveren. In Frankrijk en Spanje – toch vrij populaire vakantielanden voor Nederlanders – mag je zelfs op een forse boete rekenen als je als slipper-dragende bestuurder een ongeval veroorzaakt.

Maakt een boete je niet zoveel uit?

Dan vind je het waarschijnlijk wel belangrijk om schade aan de auto (en de inzittenden!) te voorkomen. Vooral op vakantie. Want er zitten helaas geen ABS Autoschadeherstelbedrijven in het buitenland.

We wensen je een fijne én veilige vakantie!