• 80+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

Tips: veiliger op vakantie

Deze zomer op pad met de auto? Bereid je dan goed voor.

De zomervakantie komt er alweer aan en net als ieder jaar vertrekken veel mensen dan met de auto richting een zonnig vakantieoord. Het laatste wat je wilt, is schade onderweg. Waar kun je op letten om dit te voorkomen? We delen alvast een paar tips ter voorbereiding.

Bereid je voor op de zon

In de zomer heb je vaak vroeg op de ochtend of laat in de middag last van de laagstaande zon. Lekker zo’n zonnetje, maar niet als het je zo verblindt. Zorg er voor dat je altijd een zonnebril bij je hebt als je op pad gaat. Of stop voor de zekerheid een reserve-exemplaar in je dashboardkastje.

Check die heldere blik

Met de zon vol op je voorruit merk je vaak pas hoe vies die is en hoeveel last je daarvan hebt. Maak je ruiten dus goed schoon en hou ze onderweg schoon. Want tijdens lange ritten vang je veel vliegjes, beestjes en stof. Al lijkt dat steeds minder te worden. Hier lees je waarom. Tijdens de korte ritten in Nederland doe je het misschien niet vaak, maar bij elk tankstation staat wel een emmer met een sop klaar om je vooruit schoon te maken. 

Over ruiten gesproken … Check ook even deze tips om typische zomerse ruitschade te voorkomen.

Zorg voor een topconditie

Natuurlijk zorg je ervoor dat je auto in topconditie is. Winterbanden vervangen voor zomerbanden. Alle vloeistoffen goed bijgevuld. De lichten gecheckt… Maar vergeet jezelf niet; als bestuurder moet je ook in vorm zijn. Als je te vermoeid aan een lange reis begint, presteer je minder goed achter het stuur. Uit onderzoek is gebleken dat je zelfs minder goed rijdt als je honger of dorst hebt. Zorg dus ook goed voor de inwendige mens.

Denk ook aan je kleding, draag soepele kleding die niet knelt en irriteert. Zorg dat je goed grip hebt op de pedalen. Dus misschien is het beter om die slippers uit te doen tijdens het rijden. Trouwens … mag je eigenlijk wel met slippers autorijden?

Geef je airco een servicebeurt

Een optimaal werkende airco in je auto is natuurlijk onmisbaar tijdens de zomer. Je reisgenoten zijn een stuk gezelliger als de temperatuur aangenaam blijft en als bestuurder blijf je lekker fris en alert. Bijna iedereen heeft een airco in de auto, maar niet veel mensen denken aan een servicebeurt. En het is zeker aan te raden die eens in de twee jaar uit te voeren.

Vertrek op een heerlijke grijze dag

Je hebt het weer natuurlijk niet in de hand, maar als je kunt kiezen, vertrekt dan op een grijze dag. Een grijze dag bevordert beheerst rijgedrag. Ook blijkt dat hoe meer bewolking er is, hoe soepeler de rit verloopt. Hierbij wordt dus minder abrupt geremd en rustiger opgetrokken en dat is een stuk veiliger. Is het ‘helaas’ heerlijk zonnig als je op pad gaat, dan zul je zelf extra goed op je rijgedrag moeten letten. Vooral bij laagstaande zon…

Speel goed in op de omstandigheden

Deze tip geldt eigenlijk voor elk jaargetijde en elk moment dat je de auto instapt: hou rekening met de weersomstandigheden, met de drukte op de weg en de andere weggebruikers. Is het drukker, schijnt de zon fel? Matig dan je snelheid waar nodig en remt niet te abrupt. Want misschien heb jij wel een super zonnebril waardoor je geen last hebt van de zon, maar de automobilist achter je kan ‘m zijn vergeten.

We hopen dat je een fantastische én veilige zomer hebt!