• 80+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

Mag je met blote voeten autorijden? De regels op een rijtje!

Wanneer de zon schijnt, is er niets zo lekker als het gevoel van blote voeten of slippers. Maar mag je zo ook de auto in? Hoewel de Nederlandse wet geen specifieke eisen stelt aan schoeisel achter het stuur, is een goede controle over je voertuig belangrijk. Dit roept natuurlijk de vraag op: hoe veilig is het om met blote voeten te rijden?

Het is heerlijk om je voeten vrij te laten, vooral in de zomer, maar in de auto kunnen comfort en veiligheid elkaar soms in de weg zitten. Er zijn geen regels die blote voeten achter het stuur verbieden, maar het is goed om te weten wat dit kan betekenen voor je veiligheid en hoe je het beste met deze vrijheid omgaat.

De wet en blote voeten achter het stuur

In Nederland specificeert de wet niet direct welk schoeisel je moet dragen tijdens het autorijden. Dit betekent dat je officieel met blote voeten, slippers of zelfs hoge hakken mag rijden. Belangrijk is echter dat je de auto altijd goed moet kunnen bedienen. Een gebrek aan grip of de mogelijkheid snel te remmen kan leiden tot onveilige situaties. Daarom is het essentieel dat je schoenen draagt die niet alleen comfort bieden, maar ook veiligheid.

Risico’s van rijden zonder schoenen

Rijden met slippers of blote voeten kan je belemmeren bij het correct bedienen van de pedalen. Slippers kunnen bijvoorbeeld onder de pedalen glijden of dubbelklappen, wat je reactietijd kan vertragen. Hoewel het niet expliciet verboden is, wordt het rijden met ongeschikt schoeisel afgeraden omdat je hiermee jezelf en anderen in gevaar kunt brengen.

Verzekering en aansprakelijkheid

Een ongeval veroorzaken terwijl je ongeschikt schoeisel draagt, zoals slippers, of als je op blote voeten rijdt, kan invloed hebben op je verzekering. In sommige gevallen kan de verzekeraar besluiten niet de volledige schade te vergoeden als blijkt dat je schoeisel een rol heeft gespeeld bij het veroorzaken van het ongeval. Bovendien variëren de regels omtrent geschikt schoeisel voor het autorijden per land, wat extra aandacht vereist bij het rijden in het buitenland.

In Frankrijk, bijvoorbeeld, is het rijden met slippers niet toegestaan en kun je een boete van 90 euro krijgen als je betrapt wordt. Dit geldt zelfs voor korte afstanden, zoals een ritje naar de lokale bakker. De Franse wetgeving benadrukt dat het dragen van slippers tijdens het autorijden even gevaarlijk is als in Nederland.

In Spanje zijn de regels nog strenger. Daar moet schoeisel dat tijdens het autorijden wordt gedragen, aan de achterkant vastzitten en mag het niet te los aan de voorkant zitten. Het is in Spanje zelfs verboden om op blote voeten te rijden. Overtredingen kunnen resulteren in boetes variërend van 80 tot 200 euro. Het is dus van belang om goed na te denken over welk schoeisel je aantrekt tijdens een vakantie in Spanje.

Schoeisel doet ertoe

Voor je veiligheid en die van anderen, en om problemen met je verzekering te voorkomen, is het verstandig om passend schoeisel te dragen tijdens het autorijden. Kies voor schoenen die je voldoende grip en controle bieden, zodat je altijd snel en effectief kunt reageren in het verkeer.