• 80+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

Schadeherstel bij caravans en campers

De laatste tien jaar is het aantal caravans en campers in Nederland verdubbeld. Dat is koren op de molen voor de ABS-bedrijven die gespecialiseerd zijn in caravan- en camperschade. ABS Autoherstel Peter Brouwers uit Roermond is één van die bedrijven.

Specialistische reparaties

Peter Brouwers is eigenlijk toevallig in deze tak van sport gerold. “We doen dit nu ongeveer twaalf jaar. Het is gewoon begonnen met een klant die vroeg of we ook de schade aan zijn caravan konden aanpakken. Dat hebben we gedaan en nu zijn vijf van onze medewerkers opgeleid voor deze vorm van schadeherstel.”

“Binnen ABS Autoherstel is een aantal bedrijven dat caravan- en camperschade herstelt. Wanneer er bij andere ABS-collega’s dit soort schade binnenkomt, verwijzen ze meestal door naar die specifieke bedrijven. Iedereen kan wel een deukje verwijderen, maar wanneer het iets specialistischer werk vereist, komen ze bij bij één van ons. Zodoende hebben we uit de wijde omgeving klanten.”

“Met de andere caravan- en camperschade experts wisselen we kennis uit en vanuit ABS wordt gezorgd dat we op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen. Want ook in dit vakgebied gaan ze vrij snel.”

Schaafplekken en klapbanden

“De meeste schades krijgen we binnen als de hele bups terugkomt van vakantie. Toch is het werk goed te plannen omdat er vaak geen haast bij is. Dat maakt dat we ook een paar maanden later de schade kunnen herstellen. We hebben er dus het hele jaar door wel werk aan.”

”De meest voorkomende schades bij caravans zijn toch wel schaafplekken en klapbanden. Rijden met een caravan is nu eenmaal een vak apart, zeker als je het maar één of twee keer per jaar doet. Je schaaft al snel langs een muurtje of boom bij het parkeren.”

“De banden van een caravan moeten elke zes jaar vervangen worden. Omdat ze zo lang stilstaan, worden de banden snel poreus en ligt een klapband op de loer. Je merkt ook vaak dat mensen verkeerd laden, dan gaan ze slingeren en komen ze uiteindelijk ook bij ons terecht. Of dat ze te zwaar beladen zijn. Tegenwoordig gaan er bijvoorbeeld steeds vaker elektrische fietsen mee en die zijn een stuk zwaarder dan de lichte aluminium fietsen van vroeger. Daardoor zit je sneller aan het maximale gewicht dat je mee mag nemen. Een elektrische fiets achterop de caravan betekent toch al gauw drie kratjes bier minder mee op vakantie.”

Tip om schade te voorkomen

Wil je schade voorkomen dan is regelmatig onderhoud volgens Brouwers noodzakelijk. “Gelukkig laat de grootste groep wel een check up doen voordat ze op vakantie gaan. Maar het zou goed zijn als er bijvoorbeeld een APK voor caravans komt. Nu hoeven alleen caravans en aanhangers vanaf 3500 kg APK gekeurd zijn. De meeste verzekeraars dwingen wel regelmatig onderhoud af in de polis, maar wie leest dat nou vlak voor de vakantie?”

“Als het om vakantie gaat, ben ik trouwens zelf geen kampeerder. Van het bedrag dat ik voor een luxe camper of caravan kwijt ben, kan ik vijftien jaar in een vijfsterrenhotel met vakantie.”

“Natuurlijk staan we hier in de werkplaats wel even vol bewondering te kijken als er een caravan uit het hogere segment binnenkomt. Het is toch mooi om te zien wat ze allemaal kunnen maken.”