• 80+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

TechoHUB: dé opleidingsfaciliteit voor technisch personeel

In het bedrijfsleven is er een grote behoefte aan goed opgeleid technisch personeel. Helaas is technisch onderwijs duur. Er is veel materieel en ruimte voor nodig. Daarbij gaat de vernieuwing van techniek heel snel. Machines zijn binnen een paar jaar al verouderd. Bij TechnoHUB kunnen scholen en andere bedrijven technisch onderwijs deels of volledig uitbesteden.

De meeste scholen erkennen en herkennen de maatschappelijke behoefte. Ze worstelen nog met de invulling hiervan. TechnoHUB vult het gat tussen de vraag van de markt en het probleem dat onderwijsinstellingen ervaren. Albèrt de Goey van ABS Autoherstel Ad de Goey vertelt over deze mooie samenwerking: “We willen hiermee het voor scholen aantrekkelijk maken om technisch onderwijs te geven.”

Alleen promotie is niet meer genoeg

“Het idee van TechnoHUB is ruim tien jaar geleden ontstaan en de afgelopen jaren verder uitgewerkt. De opleidingsfaciliteit is voornamelijk opgezet en gefinancierd door het bedrijfsleven. Het gebouw is gerealiseerd met de modernste machines zodat scholen op alle onderwijsniveaus hier les kunnen geven.”

Tekst gaat verder onder de video

“Ik ben vanaf het begin betrokken geweest bij dit initiatief,” zegt Albèrt. “Dertien jaar geleden ben ik lid geworden van het bestuur van Woerdens Techniek Talent waar we jongeren enthousiasmeren voor techniek. Al die tijd hebben we technisch onderwijs actief gepromoot, maar promotie is inmiddels niet meer genoeg. De volgende stap hing al een even in de lucht, maar we hadden de tijd nodig om alle neuzen dezelfde kant op te laten wijzen. Alle bedrijven erkennen dit probleem nu en willen fors investeren.”

“Bedrijven beseffen nu dat ze zelf ook initiatief moeten nemen om leerlingen te werven, ze komen niet zomaar aanwaaien. Scholen moesten leren samenwerken met het bedrijfsleven. Het heeft tijd nodig gehad om in te zien dat wanneer je iets opgeeft, je een groter doel bereikt.”

“Bij TechnoHUB draait het niet om traditioneel lesgeven. Iedere onderwijsinstelling moet wel bereid zijn om te delen. Ze maken namelijk met hun eigen docent gebruik van de leslokalen en materialen. Net zoals hun concullega’s. Dat is ook vernieuwend aan dit concept.”

Tekst gaat verder onder foto

“De komende jaren gaan we dit nog verder doorontwikkelen, zodat bedrijven straks het technisch onderwijs volledig kunnen uitbesteden. Wij zorgen samen met onze opleidingspartners voor een lesprogramma en een docent, zij voor de leerlingen. De lokalen zullen intensief worden gebruikt. In de ochtend heeft bijvoorbeeld het VMBO les, in de middag het MBO en in de avond is er een cursus of omscholing. Voor de TechnoHUB efficiënt en wij bereiken ons doel dat zo veel mogelijk leerlingen worden opgeleid. We willen het echt branchebreed organiseren.”

Meer instromers

“Er zijn ongeveer tweehonderd technische bedrijven die sponsor of partner zijn. Allemaal kampen ze met hetzelfde probleem: een tekort aan goed opgeleid personeel. 

Onder sponsoren vallen bijvoorbeeld leveranciers. Zij leveren diverse machines of materialen en tegelijkertijd gebruiken ze de lokalen voor het het opleiden van eigen personeel. Of voor de promotie van hun product of dienst.” 

“Naast echte opleidingsfunctie heeft TechnoHUB ook een promotiefunctie. Zo hebben we toezegging om vierduizend basisschoolleerlingen een paar dagdelen kennis te laten maken met verschillende technische beroepen. Ze komen lassen, zagen, metselen, etc. Dit trekken we door naar VMBO-scholen die zich gaan oriënteren op het maken van een beroeps- of profielkeuze. Onze belangrijkste doelstelling is dat we over vijf tot tien jaar meer instromers hebben in technische beroepen.We hebben daar alle vertrouwen in.”

Samenwerken met concullega’s

“Het contact met scholen en leerlingen geeft me heel veel energie. Maar ook het samenwerken met mensen uit de branche is erg waardevol. In de markt zijn we concurrenten, maar naar leerlingen toe hebben we allemaal hetzelfde belang: het vak interessant maken. Alleen doen we dat nu niet meer alleen in het belang van ons eigen bedrijf, maar in het belang van de hele branche.”

“Investeren in opleidingen is zó belangrijk. Al zo lang ik me kan herinneren is ons familiebedrijf een leerbedrijf. Mijn ouders waren daarvan overtuigd en mijn broer en ik zetten dat al twintig jaar voort.”

Bezoek van koningin Máxima

In juni kreeg TechnoHUB hoog bezoek, koningin Máxima kwam naar Woerden. “Als lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap wilde ze graag met eigen ogen zien wat we te bieden hebben,” vertelt Albèrt. “Ik werd aangewezen om ons initiatief te presenteren. Hoewel ik best vaak voor een grote groep sta, was ik nu toch wel een beetje gespannen.”

Tekst gaat verder onder foto

WOERDEN – Koningin Maxima tijdens een werkbezoek aan de TechnoHub, 25 Juni 2020. Tijdens het bezoek wordt het belang van goed opgeleid technisch personeel voor het MKB en de impact van de coronacrisis besproken. Foto BSR AGENCY Patrick van Katwijk

“Het was een eer om haar te mogen ontmoeten. Koningin Máxima is een ontzettende energieke vrouw en was heel goed op de hoogte van wat er speelt binnen het onderwijs en het economisch belang in de regio.”

“Na afloop bleek dat niet alleen alle betrokkenen van TechnoHUB laaiend enthousiast zijn, we kunnen nu ook de koningin aan dat rijtje toevoegen!”

WOERDEN – Koningin Maxima tijdens een werkbezoek aan de TechnoHub. Tijdens het bezoek wordt het belang van goed opgeleid technisch personeel voor het MKB en de impact van de coronacrisis besproken. robin utrecht