• 80+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

Texel is hot – letterlijk en figuurlijk

Een paar jaar geleden is ABS Autoherstel Spuiterij Graaf op Texel flink verbouwd. Daarbij hebben de gebroeders Graaf geïnvesteerd in duurzame oplossingen zoals zonnepanelen. Wat heeft deze mooie zomer hen opgeleverd?

“Het was een extreme zomer,” zegt Robert Jan Graaf. “Niet alleen wat het weer betreft, ook economisch gaat het goed. Texel is hot, letterlijk en figuurlijk. Er zijn veel toeristen op het eiland en hoe drukker het op de weg is, hoe meer kans op schades.”

Prioriteiten stellen

“We hebben nu een wachttijd van 3 tot 4 weken. Waar mogelijk gaan toeristen voor, zij zijn tenslotte maar een beperkte tijd op het eiland. We willen geen nee verkopen. Maar bestaande klanten willen we uiteraard ook niet laten wachten, dus we moeten heel goed prioriteren.”

De hete zomer leverde de schadehersteller niet alleen meer werk op. Sinds de verbouwing in 2009 liggen er ook 143 zonnepanelen op het dak. Met zomers als deze is dat kassa. “We hebben gratis energie. En als we veel zonuren hebben gehad, krijgen we geld terug. In de maand juli was het echt een bedrag dat er toe doet. Maar je moet het natuurlijk over een heel jaar bekijken.”

Eigen energie opwekken

Texel blijft toch het Ibiza van het noorden, we hebben meer zonuren dan de rest van Nederland. Volgens de leverancier van de zonnepanelen is het rendement gemiddeld 29 MegaWatt. Wij komen al gauw aan 33 tot 35 MegaWatt. Ik denk dat we nu 70 tot 80 procent van onze eigen energie opwekken.”

Het verduurzamen van het bedrijf was destijds een investering voor de lange termijn. “Energie wordt alleen maar duurder in de toekomst,” legt Robert uit. “Wij staan vaak vooraan om nieuwe dingen aan te pakken. We zijn nieuwsgierig naar nieuwe ontwikkelingen en gedreven in het vak. En met toekomstige technologieën kun je beter op tijd beginnen.”

“Zo gebruikten we als een van de eerste schadebedrijven watergedragen lak. Akzo vond in ons een pilotbedrijf.” Het drogen met UV-lampen is een stuk duurzamer dan met gas. Maar het kan nog duurzamer. “Met het weer van de afgelopen maanden hebben we ook veel in het zonlicht kunnen drogen,” zegt Robert.

Tierelier

“Sinds 4 jaar hebben we ook een carwash. Dat loopt als een tierelier. De afgelopen maanden kregen we vaak de vraag hoe we dat dan deden met waterverbruik tijdens de droogte. Nou, het is niet zo dat we water weggooien. We vangen alles op in een put en zuiveren het zodat we het opnieuw kunnen gebruiken.”

“We zijn hier toch wat bewuster met de natuur bezig dan in de randstad. Dat komt ook doordat een deel van het eiland natuurgebied is. Natuur en toerisme zullen naast elkaar moeten bestaan. Duurzaam ondernemen hoort daar bij. Maar we blijven wel ondernemers, dus het moet wel wat opleveren. Met zomers als deze komt dat wel goed!”