• 80+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

Van interieurbouwer tot schadehersteller

Autoschadeherstel is een prachtig vak waarin de techniek nooit stil staat. Helaas maken tegenwoordig maar weinig mensen de keus voor een technisch beroep. Daarom zijn we extra blij met degenen die het wel doen: onze leerlingen! Deze keer aan het woord: Kevin de Gouw (19).

“Elke dag is anders. De ene keer verwijder ik een kleine deuk in de deur, de volgende dag werk ik aan een grote schade in de voorbumper. Dat maakt het werk echt leuk.”

Uiteindelijk koos ik voor het autovak

“Ik wilde eerst (scheeps)interieurbouwer worden. Dan leer je zelf meubels en onderdelen maken. Tijdens mijn eerste jaar liep ik stage bij een bedrijf in Den Bosch. Helaas hebben ze het toen voor mij verpest. Ik moest allerlei klusjes doen die niks te maken hadden met mijn opleiding. 

Gelukkig kon ik mijn stage voortzetten bij mijn vader. Die heeft een eigen zaak in auto-onderdelen. Zo ging het balletje rollen en kwam ik erachter dat dit veel leuker is. Uiteindelijk stopte ik met mijn opleiding tot (scheeps)interieurbouwer en koos ik voor het autovak. 

Ik haalde autoschadehersteller niveau 1 en vervolgde mijn studie op het Summa College waar ik laatst geslaagd ben voor niveau 2. Nu wil ik doorleren naar niveau 3 waar ik net zoals nu één dag in de week naar school ga en vier dagen werk bij Oostendorp Autoschade in Den Bosch. 

Uiteindelijk ben ik op een mooie plek terechtgekomen. Het is dicht bij huis, ik kan met iedereen overweg en het is leuk werk. Het is gewoon een goede werkplek.” 

Tekst gaat verder onder foto

Het is echt een verslaving

“Meestal kom ik rond tien voor acht aan in de werkplaats en zie daar wat voor klus er voor mij klaarstaat. Dat is iedere dag weer anders. 

Als eerste demonteer ik het onderdeel waar de schade zit. Dus bij een deur is dat de spiegel, klink en stootlijst als deze erop zit. Negen van de tien keer mag ik de deuk er zelf uithalen. Dus de deur blank maken, de spotter verbinden en het deukje eruit trekken. Ik vind dat altijd leuk om te doen. Soms maak ik foto’s van wat ik heb gemaakt en dat laat ik dan trots aan mijn vader zien. Hij zat vroeger ook in het schadevak. 

In mijn vrije tijd hobby ik graag aan mijn eigen auto, een Volkswagen Golf. Dan monteer ik er bijvoorbeeld een  mooie bumper op, een andere uitlaat onder of zet er een ander stuur in. Ik wil in de toekomst ook graag naar auto-events toe, maar door corona is dat momenteel niet mogelijk. Het is echt een verslaving. Je wil iedere keer wat nieuws, dus af zal mijn auto denk ik nooit zijn.”

Hier wil ik beter in worden

“De komende jaren wil ik nog veel leren, zodat ik van zoveel mogelijk onderdelen kennis heb. Het lijkt me mooi als mijn collega’s voor vragen ook naar mij komen. 

Ik wil bijvoorbeeld graag nog een paar opleidingen volgen. Misschien vind je me over een paar jaar wel in de spuitcabine. Verder zou ik nog graag willen leren plamuren. Dit oefen ik af en toe al in de werkplaats, maar daar wil ik beter in worden. 

Het lijkt me heel leuk om aan elektrische auto’s te werken. Een elektrische auto heeft namelijk andere materialen en eigenschappen. Elektrische auto’s zijn soms van aluminium in plaats van staal en dat vraagt om een andere manier van herstellen. Dat leer ik ook al op school, ik zie het als een nieuwe uitdaging.”