• 80+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

‘Voor ons is het heel gewoon’

Deel 6 van de serie over onze familiebedrijven.

Afgelopen zomer vierde de familie Verhoef het veertigjarig jubileum van hun autoschadeherstelbedrijf. En begin dit jaar voegden ze twee vestigingen samen op één locatie. Vader en dochter, Henk en Hetty vertellen over hun bedrijf.

“Ik ben met niks begonnen,” zegt Henk Verhoef, “mijn pa was een agrariër met twaalf koetjes. Toen hij met dat bedrijf moest stoppen om gezondheidsredenen, ben ik in de schuur wat aan auto’s gaan klussen.”

Sprong in het diepe

“Op 1 juli 1977 startten mijn collega en ik Autoschadeherstel Vonk & Verhoef op het industrieterrein in Stolwijk. We begonnen in een ruimte van zo’n honderd vierkante meter, daar kwam al snel een zelfde ruimte bij. Na vijf jaar openden we een tweede locatie. En in 1988 is het huidige pand van 900 vierkante meter gebouwd.”

“In 2013 nam mijn collega afscheid en veranderde de naam in Autoschadeherstel Verhoef,” vertelt Henk. “Hetty is toen mee in het bedrijf gestapt en in 2015 hebben we ABS Middelland in Lekkerkerk overgenomen.”

“Mijn besluit om mee in de zaak te stappen, was een sprong in het diepe. Omdat ik niet in deze branche zat, was het nog behoorlijk zoeken in het begin,” zegt Hetty. “Ik ben zo ongeveer opgegroeid in het bedrijf. Vanaf jonge leeftijd hielp ik mee, ik maakte schoon op zaterdagen en heb tussen de bedrijven door zelf een oude jeep opgeknapt.”

Geiten

Inmiddels draaien vader en dochter samen de receptie. Een vaste taakverdeling is er niet. “We doen allebei alles. Van intakes tot calculaties en afwikkelingen,” zegt Hetty. “Dat is ook het gemakkelijkst. Als een van ons weg is, kan de ander het overnemen.” Alleen de boekhouding is voor een deel uitbesteed, die doet Hetty samen met haar moeder.

“Mijn vrouw is ook druk met kaasmaken in ons melkgeitenbedrijf dat we met onze zoon hebben,” voegt Henk toe. “Met hem ben ik in het verleden wel naar een open dag van VOC geweest, maar zijn hart lag bij de agrarische sector.”  

Toekomst

“Ik ben altijd een universeel schadehersteller geweest,” zegt Henk. “Het bedrijf in Lekkerkerk was een ABS-vestiging, zo leerden we de keten kennen.” En dat is goed bevallen. Nu de twee vestigingen één zijn, heeft de familie ervoor gekozen verder te gaan als ABS-vestiging.

“De organisatie sprak ons aan, we zagen toekomst in en mét ABS. We krijgen meer sturing en veel dingen zijn centraal geregeld zoals de contracten met verzekeringen. Afhankelijk van ABS zijn we niet. We hebben natuurlijk in die veertig jaar veel contacten opgebouwd in de regio. We hebben samenwerkingen met andere ondernemers, bijvoorbeeld garagebedrijven. Dat geeft een mooie mix.”

Verbouwing

Per 1 januari zijn de twee vestigingen samengebracht op de locatie in Stolwijk. “Die samenvoeging hebben we deels gedaan vanuit kostenoogpunt. De schademarkt krimpt en twee vestigingen zijn gewoon niet meer rendabel. Daarnaast werkt één vestiging efficiënter, we kunnen bijvoorbeeld betere planningen maken,” vertelt Hetty. Omdat het pand in Stolwijk hoger, groter en moderner is dan het pand in Lekkerkerk is de keuze hierop gevallen. Er was wel een verbouwing nodig.

“We werkten hier eerst met vier man in de werkplaats en na de samenvoeging zijn dat er zeven. Dat vraagt om een andere indeling van de werkplaats. We hebben de bruggen en werkbanken verplaatst en zijn bezig een all-in-one-cabine te bouwen. Die bouwen we zelf,” zegt Henk trots. “We kunnen er wel een extern bedrijf voor laten komen, maar we hebben de kennis in huis en vinden het leuk om te doen. Dus waarom niet?”

“Ook tijdens de verbouwing hebben we veel werk zelf kunnen doen. Pieter, de man van Hetty, heeft zijn handen flink uit de mouwen gestoken. Hij werkt als ZZP’er voor het bedrijf en is behalve schadehersteller ook inzetbaar voor dit soort klussen.”

Waar we trots op zijn? Hetty wijst stiekem naar haar vader. Hij antwoordt: “Ik ben trots dat we al veertig jaar bestaan als familiebedrijf. Het is eigenlijk heel gewoon voor ons om samen te werken, maar zo gewoon is dat voor veel mensen niet.”

Begin 2020 heeft Henk Verhoef het stokje overgedragen aan een nieuwe eigenaar. Lees hier hun verhaal.