• 80+ vestigingen in Nederland
 • Merk-erkend schadeherstel
 • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

Vuurwerkschade aan je auto? Dit moet je doen.

Voor autobezitters is het ieder jaar weer oppassen geblazen. Want alles wat de lucht ingaat, komt ook weer naar beneden. Op je auto bijvoorbeeld.

Terwijl je op oudejaarsavond lekker bezig was met proosten en feestelijk het nieuwe jaar in te luiden, kan er zomaar schade aan je auto zijn ontstaan. In deze blog lees je meer over wat je moet doen bij vuurwerkschade aan je auto.

Elk jaar knallen we in Nederland gemiddeld voor zo’n 70 miljoen euro de lucht in. En met die hoeveelheid is het geen wonder dat er ook schade ontstaat zoals autobrand, lakschade of deuken door rondvliegende vuurpijlen. Autoschade door vuurwerk neemt de laatste jaren zelfs toe. Volgens de berekeningen van het Verbond van Verzekeraars is naar schatting de schade van afgelopen oudejaarsdag aan particuliere woningen en auto’s rond de 15 miljoen. Dit is ongeveer evenveel als vorig jaar. Vergeleken met voorgaande jaren is dat min of meer gemiddeld.

Welke vuurwerkschade komt het meest voor?

 • Lakschade door kruit
  Kruit op je lak kan schade veroorzaken, het is een van de meest voorkomende vuurwerkschades. Het ontstaat door vuurwerk dat nog niet volledig verbrand is en weer terug naar beneden komt. Zo op je autodak.
 • Vuurpijlen
  Naast het kruit veroorzaken de stokken van vuurpijlen ook behoorlijke schade. Ze komen met razende snelheid naar beneden en kunnen deuken en krassen in de lak veroorzaken.
 • Autobrand door vandalisme
  Tijdens de jaarwisseling vliegen er regelmatig auto’s in brand. Bijvoorbeeld door vandalen die vuurwerk in en rondom auto’s afsteken of illegaal vuurwerk dat verkeerd wordt ingeschat.  

Vuurwerkschade aan mijn auto, wat nu?

Geef je auto een nieuwsjaars-poetsbeurt. Zo voorkom je dat het kruit dat op je auto is gekomen de lak aantast. Mocht het met wassen niet weg gaan, dan moet je toch echt even langs de autoschadehersteller

bars

Wat vergoedt je verzekeraar?

 • Heb je brandschade door vuurwerk? Dan ben je met een WA volledig (allrisk) of beperkt casco verzekering gedekt.
 • Is de autobrand door vandalen aangestoken? Dan kan dit gevolgen hebben voor je premiekorting en schadevrije jaren. Let op: dit verschilt per autoverzekering.
 • Bij kleinere vuurwerkschade aan je auto door bijvoorbeeld een rotje op je motorkap, ben je alleen gedekt met WA volledig casco (allrisk) verzekering. Dit gaat altijd ten koste van je schadevrije jaren en no-claimkorting.

Zo zie je maar weer dat goede voorzorgsmaatregelen zoals de juiste autoverzekering, je een hoop onvoorziene kosten scheelt in het nieuwe jaar.