• 80+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

5 tips voor zuinig rijden

Behalve dat zuinig rijden beter is voor het milieu en je portemonnee, heeft je auto er ook baat bij. Zuinige rijders rijden rustiger en gelijkmatiger, waardoor onderdelen minder snel slijten. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Wij zetten een paar tips op een rij.

1. Controleer je bandenspanning

Met een goede bandenspanning slijten je banden minder snel, heb je een kortere remweg en verbruik je minder brandstof. Probeer de spanning te meten binnen vijf kilometer na vertrek, dan zijn de banden nog niet opgewarmd. Het advies is dit elke maand te controleren. Prima te combineren met tanken,

2. Vergeet de airco niet

Gebruik van de airco vergroot de uitstoot van je auto, maar je wilt natuurlijk wel lekker koel blijven. Als je er een beetje bewust mee omgaat, kun je onnodig onderhoud voorkomen. Gebruik tijdens korte ritjes de airco niet, zet liever de ramen open. Ga je langer op weg? Zorg dan dat de grootste hitte is verdwenen voordat je de airco inschakelt. Als je bijvoorbeeld de eerste paar kilometer met de ramen open rijdt, hoeft de airco daarna niet meer zo hard te werken.

3. Mijd de spits

Mocht je de mogelijkheid hebben, rijd dan buiten de spits. Doorrijden is nu eenmaal beter voor je auto dan veel remmen en optrekken.

Mocht je toch in de file komen, probeer dan zo rustig (en dus zuinig) mogelijk te rijden. Laat de auto zoveel mogelijk rollen en trek alleen vanuit stilstand op als er veel ruimte voor je is.

4. Pleeg regelmatig onderhoud

Uiteraard is het ook belangrijk je auto goed te onderhouden. Met een goed afgestelde motor rijd je soepeler en bespaar je brandstof.

5. Pas je rijstijl aan

  • Rem niet abrupt, maar laat de auto uitrollen. Dat is beter voor je remblokken en afremmen op de motor kost geen brandstof.
  • Trek rustig op. Dat kost minder brandstof en je spaart bovendien de overbrenging en banden.
  • Schakel snel door naar de hoogste versnelling. Bij een diesel kan dat vanaf 2000 toeren, bij een benzineauto ligt de grens op 2500.
  • Parkeer in de rijrichting. Een warme motor loopt zuiniger, let er met parkeren dus op dat je niet meteen na het starten hoeft te keren.
  • Rijd zoveel mogelijk in een constante snelheid. 70 tot 90 km per uur is het meest efficiĆ«nt. Met deze snelheid verbruik je gemiddeld 5,4 liter brandstof per 100 km.

Bijkomend voordeel: met een bewuste rijstijl beperk je ook nog de kans op schade. Een win-win-situatie! Wat zijn jouw tips voor zuinig en bewust rijden?