• 80+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

Wat gebeurt er met een autowrak? Ontdek het proces en de mogelijkheden!

Als trotse autobezitter is het nooit leuk om afscheid te nemen van je geliefde vierwieler. Maar soms is een auto zo beschadigd dat hij verandert in een autowrak. Wat gebeurt er met zo'n wagen – of wat er nog van over is?

In dit artikel leggen we dat uit en vertellen we welke mogelijkheden er zijn.

Het proces van een autowrak

Als een auto total loss wordt verklaard, is het in feite een autowrak geworden. Dit kan meerdere redenen hebben: een ongeval, brand of een andere oorzaak waardoor de auto (veel) schade heeft. Het autowrak belandt bij een autosloperij, waar het op een milieuvriendelijke manier wordt verwerkt. 

Dit proces bestaat uit een aantal stappen:

  • Demontage: bruikbare onderdelen worden verwijderd en kunnen worden hergebruikt of verkocht.
  • Ontdoen van gevaarlijke stoffen: vloeistoffen zoals olie, koelvloeistof en brandstof worden afgetapt en op een verantwoorde manier verwerkt.
  • Persen: het wrak wordt geplet tot een compact blok metaal, zodat het makkelijker te vervoeren is.
  • Shredderen: het geplette wrak wordt verder vermalen tot kleine stukjes metaal, die vervolgens worden gescheiden van andere materialen zoals plastic en glas.
  • Recycling: het gescheiden metaal wordt omgesmolten en kan worden hergebruikt voor de productie van nieuwe auto’s of andere metalen producten.

Mogelijkheden voor jou als autobezitter

Is je auto niet meer te gebruiken, dan zijn er een aantal mogelijkheden voor jou als autobezitter. Je kunt ervoor kiezen om je auto te verkopen aan een autosloperij, die je een vergoeding zal geven voor het wrak. Dit bedrag is afhankelijk van het merk, model en de staat van de auto. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om bruikbare onderdelen zelf te verkopen, al is dit natuurlijk tijdrovender dan alles in één keer van de hand doen.

Een andere optie is om je auto te laten repareren door een gespecialiseerd bedrijf. Zo’n bedrijf kan in sommige gevallen je auto weer in goede staat brengen, zodat je er nog jaren plezier van kunt hebben. Dit is echter afhankelijk van de mate van schade en de kosten van de reparatie. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw autowrak? Neem dan contact op met ABS Autoherstel.