• 80+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

12 triathlons in 12 maanden: Han gaat de uitdaging aan

TwaalfTwintig: 12 triathlons, 12 maanden, 12 provincies, in 2021. Hiermee hoopt Han Poppema zoveel mogelijk geld op te halen voor stichting het Gehandicapte Kind. ABS Autoherstel is erg trots om als sponsor te kunnen bijdrage aan deze waanzinnige prestatie.

Van kleins af aan is Han Poppema al bezig met sport, hij is al 15 jaar lid van triathlon vereniging Clytoneus uit Woerden. In 2006 deed hij zijn allereerste triathlon. Vanaf dat moment is hij zich gaan richten op duursport. Hij zocht naar meer uitdaging en nam deel aan een aantal extreme triathlons en obstacle runs. Al negen jaar lang schrijft hij zich in voor de Norseman Xtreme Triathlon, een loodzware triathlon in Noorwegen. Maar ieder jaar wordt hij helaas weer uitgeloot. In 2019 besloot hij om, wanneer hij weer uitgeloot zou worden, zijn plan B uit te voeren. 12 triathlons in 12 maanden en in 12 provincies voor het goede doel. 

TwaalfTwintig

Vader en zoon Erik en Jorèn Kroon zijn ook lid van dezelfde triathlonvereniging als Han. “Toen Jorèn en ik in nov 2019 van het voornemen van Han hoorde om 12 hele triathlons te gaan doen in 12 maanden hadden we meteen zoiets van, dat moeten we in beeld gaan brengen. Niet alleen om het goede doel onder de aandacht brengen, maar we wilde daarnaast gedurende alle triathlons ondersteuning bieden. We hebben daar toen het concept TwaalfTwintig voor bedacht en aangegeven voor begeleiding te zorgen. Het bedenken van de routes voor de triathlons, de expedities op zich en de mooie plekken in alle provincies van Nederland.” 

“Het idee is om met de beelden in 2022 een korte documentaire van TwaalfTwintig te maken. TwaalfTwintig is de projectnaam waaronder de 12 triathlons worden gedaan. Hiermee willen we niet alleen deze bijzondere uitdaging laten zien, maar ook in beeld brengen hoe mooi Nederland is.” 

Stichting het Gehandicapte Kind

Han’s ergste nachtmerrie is om niet meer te kunnen sporten. Daarom koos hij ervoor om bij  deze bijzondere uitdaging stichting het Gehandicapte Kind te steunen.

“Toen ik hoorde dat Han zijn sportprestaties koppelde aan deze stichting, vond ik het mooi om dit te gaan steunen”, vertelt medelid van de triathlonverenigingen én sponsor Ad de Goey. “Ik heb daarom een auto beschikbaar gesteld om Han en zijn team te ondersteunen. Ik ben zelf drie jaar geleden in aanraking gekomen met triathlons en zie hoeveel moeite mij het heeft gekost om van passieve naar actieve sporter te gaan. Ik heb heel veel respect voor Han en zijn sportprestaties en wens hem heel veel succes. Ik heb er alle vertrouwen in dat hij ze alle 12 gaat voltooien.”

bars

Doneer ook en steun de wens van Han;
sporten voor ieder gehandicapt kind mogelijk maken.

Tekst gaat verder onder de foto

Fotografie: Punch Creative, punchcreative.nl

Een valse start

In 2020 startte Han met zijn eerste paar triathlons toen corona roet in het eten gooide. Han en zijn team vonden het niet maatschappelijk verantwoord om het door te laten gaan. “In samenspraak met stichting het Gehandicapte Kind hebben we definitief besloten om het in 2021 voort te zetten. We hebben lang vergaderd over hoe dit eruit zou gaan zien. We besloten om het format wat aan te passen en elke triathlon te starten vanaf Woerden en te eindigen in een andere provincie. Dit was logistiek wat makkelijker en hebben Woerden hiermee echt op de kaart gezet.” “Voor dit jaar is er ook extra begeleiding zodat wij ons kunnen focussen op beeld, voegt Erik eraan toe. 

“Afgelopen januari ben ik dus opnieuw begonnen aan de TwaalfTwintig challenge en we zitten inmiddels op de helft. Ik heb geschaatst op natuurijs, gezwommen tussen de ijsschotsen, dus echt in allerlei weersomstandigheden gesport. Er was hagel, sneeuw en keiharde tegenwind en ik verwacht nog een triathlon met extreme warmte. Dat is wel een uitdaging waar ik op hoop. Het is prachtig om te doen met zoveel mooie plekken in Nederland. Ik ben tot nu toe echt aan het genieten.”

Tekst gaat verder onder de foto

Zware momenten

“Elke triathlon doe ik op een rustig tempo met een laag hartslagniveau, anders herstel ik niet op tijd.” vervolgt Han. “Al mijn zintuigen staan op scherp en daardoor maak ik alles heel bewust mee. Van minuut tot minuut weet ik nog wat ik gezien en gedaan heb.” 

“Het zwaarste is dat ik het niet meer warm krijg nadat ik een lange tijd in het koude water heb gezwommen. Daarnaast zijn de laatste tien kilometer marathon lopen ook altijd zwaar. 

Gelukkig is mijn gezin er zoveel mogelijk bij om mij te supporten. Zij maken het ook mogelijk dat ik er zoveel trainingsuren in kan steken. Het is fijn dat je op de momenten dat je het zwaar hebt, hoort dat het je gaat lukken en na afloop een dikke knuffel krijgt. Het is fijn om het samen met hen te beleven. 

Ik heb de keuze om te stoppen of door te gaan als ik het zwaar heb. Sommige kinderen hebben die keuze niet. Dat is mijn motivatie” 

In juni heeft Han tijdens een triathlon samen met een aantal gehandicapte kinderen een paar rondjes op de atletiekbaan gelopen met hun RaceRunners. “Het was mooi om het enthousiasme over te brengen aan de kinderen. Dat is ook waar ik het voor doe.” 

Benieuwd naar de prestaties van Han? Houd zijn website en social media in de gaten voor de routes en meer informatie.

Fotografie: Punch Creative, punchcreative.nl