• 80+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

ABS Autoherstel Pijnaker: het zit in ons bloed

Deel 1 van de serie over onze familiebedrijven.

Dit ABS familiebedrijf in Aalsmeer bestaat inmiddels alweer 67 jaar. Op dit moment is het één van de modernste schadeherstelbedrijven in de provincie Noord-Holland. Het is haast niet voor te stellen dat het destijds allemaal begon in een klein schuurtje, met fiétsen. Paul Pijnaker vertelt er meer over…

“Mijn opa had een garagebedrijf met pompstation. In een schuurtje daar begon onze vader na de oorlog met het spuiten van fietsen. Onze moeder haalde de verf en dan kon mijn vader weer verder. Vervolgens ging hij begin jaren 50 al pionieren met autoschade. Het kleine schuurtje werd ingewisseld voor een grotere loods achter het terrein van opa en de zaken namen een vlucht. In de jaren 70 had hij als eerste al een hele cabine en een aantal jaar later kwam er een grotere cabine voor vier auto’s tegelijk.”

“Begin jaren 80 kwam mijn oudste broer Co er als eerste bij in de zaak. Daarna volgden mijn broers Ton, Jan en Harry en ik kwam er in de jaren 90 als jongste telg nog bij. We woonden destijds aan het bedrijf en bij mijn moeder stond de koffie altijd klaar. Ook leveranciers en experts konden daar altijd aanschuiven. Toen ik nog studeerde, kwam mijn vader me soms ook al halen om mijn broers te helpen als het druk was. Die autoschade, die zit dus gewoon bij ons in het bloed. Toen mijn broer Ton vier jaar geleden plotseling overleed, heeft zijn zoon Rick zijn plek overgenomen als schadecalculator. Die is met zijn 25 jaar ook al een echte automotive man.”

“Mijn vader is destijds begonnen in Amstelveen. In 2003 zijn we verhuisd naar de rand van Amstelveen-Aalsmeer, vlakbij Schiphol. Daar hebben we nu een heel modern schadeherstelbedrijf, gespecialiseerd in BMW, Mini, Renault, Dacia, Nissan en Audi. We werken heel nauw samen met de dealerbedrijven van deze merken en we verzorgen de complete afhandeling van de schades voor ze. Dat doen we hier met 33 vakmensen die ook allemaal zijn opgeleid bij de fabrikanten. We zijn nu ook met de Mercedes-opleiding bezig om daar merkerkenning voor te krijgen. Dat is tegenwoordig erg belangrijk.

Auto’s worden steeds complexer en dan moet je als hersteller wel weten wat je doet. Het wordt steeds specialistischer werk. Met radars, afstandhouders… en die moeten ook allemaal goed gekalibreerd worden.”

“Waar we tegenwoordig ook mee te maken hebben, is de terugloop in interesse voor het vak. Die jonge jongens willen geen ambachtelijk werk doen en met hun handen werken. Ze gaan liever met de computer aan de slag. Terwijl dit vak van autohersteller een heel mooi vak is, dat ook niet vervangen kan worden door computers. Het is een echt ambacht waar je feeling voor moet hebben. We proberen dat als erkend leerbedrijf ook op de nieuwe generatie over te brengen.”

“Verder is een speciale aanpak van cosmetisch herstel ook echt iets van deze tijd. Wij hebben onze tweede verdieping erop ingericht en kunnen nu vier auto’s per dag cosmetisch herstellen. Daar hebben we ook een apart team voor van vakmensen die én kleine schades kunnen uitdeuken én spuiten. Hiermee gaan we eigenlijk ook wel weer mee terug in de tijd. Toen mijn vader begon deed je ook het hele herstel zelf; uitdeuken, in- en uit elkaar zetten en spuiten.”

“Natuurlijk is het vak in de loop van de tijd veranderd, maar sommige dingen blijven. Als familiebedrijf vinden we het persoonlijke contact met de klant heel belangrijk. Zo durf ik te zeggen dat we de beste koffie van ABS schenken. We hebben een leuke front office met aardige dames achter de receptie. We reinigen elke auto van binnen en wassen ‘m van buiten. En hier komen veel oudere bestuurders en die helpen we ook met het invullen van de schadeformulieren. Dat extra stukje service is belangrijk; het gaat niet alleen maar om het herstellen van de schade.”