• 80+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

Augmented reality: sneller opleiden en bijscholen

Dat ons werk steeds complexer wordt, is niets nieuws. Wat ons bezighoudt is hoe we dat werk kunnen blijven doen, terwijl we kampen met een tekort aan technisch personeel. Uiteraard zijn we continu bezig met werving en de ontwikkeling van onze mensen. Maar welke innovatieve oplossingen zijn er nog meer?

In het half jaar durende Innovation Space Project gingen derdejaarsstudenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) met ons vraagstuk aan de slag. Ze bedachten een innovatieve oplossing om personeel sneller op te leiden en bij te scholen. Timon Doornheim was één van deze studenten en vertelt over de challenge. 

“Mijn opleiding werktuigbouwkunde, human technology en interaction sluit perfect aan op het vraagstuk van ABS Autoherstel,” vertelt Timon. “Daarnaast sprak de openheid van ABS Autoherstel mij erg aan. Ze wilden echt tijd investeren in het project en dat zagen we terug in de wekelijkse meetings. Onze groep was heel divers, maar vulde elkaar goed aan.”

Augmented reality inzetten bij reparatie

De groep van Timon won uiteindelijk de Innovation Space Project Challenge. Het winnende idee? Een augmented reality (AR) bril gebruiken bij reparaties. Hiermee kan een gekwalificeerde werknemer op afstand meekijken en eventueel instructies geven. Dit alles wordt opgenomen en in een database opgeslagen, zodat andere werknemers deze tutorials terug kunnen kijken.

Minder deskundig personeel of beginnende schadeherstellers, zoals zij-instromers, kunnen hierdoor toch meer complexe reparaties uitvoeren. Ook kan de tool worden ingezet om personeel sneller op te leiden en bij te scholen. Daarnaast worden indirect jongervolwassene aangetrokken tot het schadeherstelvak. Zij hebben vaak een positieve houding tegenover nieuwe technologieën.

Goud in handen

Timon: “We waren blij met ons idee, maar hadden niet verwacht dat we goud in handen hadden. De reacties tijdens de final pitch waren enorm positief. Toen beseften we dat we wel echt iets goeds hadden gedaan.

We zijn al langs vestigingen gegaan om te kijken hoe de werknemers op de AR-brillen reageerden en we kregen bijna alleen maar enthousiaste reacties. Binnenkort zitten we samen met Nico en Dafir over de uitrol van het project.” 

bars

Wil je niets missen van de ontwikkeling van deze mooie techniek?

Volg ons dan op LinkedIn, Facebook of Instagram. We houden je op de hoogte!