• 80+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

Autorijden in extreem weer – Bereid je voor!

Dinsdagmiddag drie uur, het KNMI heeft code rood afgegeven. Iedereen haast zich naar huis voordat het noodweer losbarst. Maar waar moet je rekening mee houden als je de weg op gaat met extreem weer?

Wat te doen bij…?

Voor alle weersomstandigheden zoals regen, wind, onweersbuien en extreme temperaturen kan er code geel, oranje of rood worden uitgegeven. De kleur geeft de impact van het gevaar aan. Een weerwaarschuwing wordt per provincie gegeven, omdat het vaak lokaal is en er zo gerichter geïnformeerd wordt. Wat in de meeste gevallen geldt: ga nooit de weg op als het niet nodig is. Moet je toch de weg op bij extreem weer? Dan zijn de volgende tips handig ter voorbereiding.

Regenval

Mocht je door hevige regenval last hebben van aquaplaning, laat dan bij een automaat het gas voorzichtig los om af te remmen. Rijd je in een handgeschakelde auto? Trap dan de koppeling in en houd ondertussen het stuur recht. Geef pas weer gas als je de controle terug hebt. Om tijdens hevige regen zo goed mogelijk zicht te hebben is het belangrijk dat je de ruitenwissers regelmatig checkt.

Last van aquaplaning op het wegdek.
Last van aquaplaning op het wegdek.

Harde windstoten

Pas je snelheid aan, zodat je meer controle over je auto hebt en sneller reageert op gevaarlijke situaties. Houd het stuur met twee handen vast. Haal een vrachtwagen rustig in, want juist daar kan de zijwind ineens oprukken. Mijd wegen met bomen en parkeer niet dichtbij bomen. Takken kunnen namelijk enorme schade aanrichten.

Onweersbuien

In de auto ben je heel veilig, tenminste als je ramen en deuren gesloten houd. Door de kooi van de auto wordt de elektriciteit direct naar de grond geleid. Je kan dus niet worden getroffen in een auto.

Gladheid

Eventuele sneeuwval kan bij vriezen leiden tot gladheid. Slip je door? Laat je auto glijden en stuur rustig in de goede richting. Lees hier meer tips voor rijden in de sneeuw.

Hitteplan

Een aangename temperatuur tijdens het rijden helpt je beter concentreren. Ook je reactiesnelheid is dan hoger. Een airco voorkomt dat je suf wordt door de hitte. Richt de blowers niet direct op je gezicht om tranende of geïrriteerde ogen te voorkomen. Neem verder voldoende drinken mee. Niets zo vervelend om in een hete file zonder drinken te staan.

Is het een langere periode warm weer? Check dan regelmatig je bandenspanning. Tijdens de hitte slijten je banden extra snel. Om erachter te komen welke spanning jouw band nodig heeft kijk je op www.watismijnbandenspanning.nl.

Blijf koel en alert tijdens een warme autorit.

Hopelijk kun je nu goed voorbereid de weg op, want: veiligheid gaat boven alles!