• 80+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

Autoruiten: Onze glasleverancier vertelt over de ontwikkelingen

Pilkington is wereldwijd de grootste glasleverancier voor de auto-industrie. Milo Ferwerda van Pilkington vertelt ons graag meer over de ontwikkelingen en de aandachtspunten van autoruiten.

Meer kans op inslag

“Als ik kijk naar welke ruiten we het meeste leveren, zijn het toch wel ruiten voor de meest populaire modellen leaseauto’s. Vooral SUV’s en MPV’s die wat hoger zijn, met panoramische ruiten, zijn het meest kwetsbaar. Daarnaast vergroot het hogere kilometrage van leaseauto’s de statistische kans op een impact. Autoruiten worden sowieso steeds groter en daardoor neemt het inslagoppervlak ook toe. Vergelijk de ruiten van nu bijvoorbeeld maar eens met de piepkleine ruitjes van een Renault 4.”

Dragend deel carrosserie

“Vroeger, ook bij diezelfde Renault 4, zaten de ruiten in een rubber. Ze waren geen dragend deel van de carrosserie, wat nu wél het geval is. Tegenwoordig zit de ruit verlijmd in de carrosserie. Dit houdt de auto stijf en sterk. Bij een ongeluk ben je daardoor beter beschermd.”

“Ruiten dragen ook meer en meer bij aan het gebruiksgemak voor de bestuurder en de passagiers. Denk aan verwarmde ruiten voor, zodat je niet hoeft te krabben, maar ook aan gecoate ruiten. Dankzij de reflectie komt de warmte niet meer je auto binnen en hoeft je de airco op een warme dag minder snel of minder hard aan te zetten, wat een gunstig effect heeft op het verbruik.”

Emergency Messenger

“Bij nieuwe auto’s zitten ook steeds meer veiligheidssystemen in de ruit verwerkt. Denk aan regensensoren en camera’s. Dit maakt de ruit zelf wel duurder, maar op die plaats blijven sensoren veel beter schoon. De lenzen worden tegelijkertijd met de ruit gewist.”

“Een camera in de ruit is op dit moment het meest hot qua ontwikkelingen. Zo’n camera zorgt ervoor dat ‘de auto’ je kan adviseren over je positie op de weg en je positie ten opzichte van je afstand tot andere weggebruikers. Met de kennis van ABS op het gebied van veiligheidssystemen is ook ruitvervanging in goede handen. Ook worden auto’s steeds vaker voorzien van Emergency Messenger Systemen. Dit zorgt ervoor dat er bij een ongeval automatisch een gps-bericht naar de alarmdiensten en/of je garage gaat. Die weten zo automatisch dat je hulp nodig hebt én waar je bent.”

Let op!

“Autoruiten worden steeds innovatiever, maar er zijn wel een aantal dingen waar je goed op moet letten. Zo moet je ze goed schoonhouden, ervoor zorgen dat je wisservloeistof goed gevuld is en je de ruitenwissers op tijd vervangt. Dit is niet alleen belangrijk voor je eigen zicht, maar ook voor het ‘zicht’ van de systemen in je ruit.”

“Verder moet je als het vriest geen kan heet water over je ruiten gieten om ze even snel te ontdooien. Grote temperatuurverschillen zijn namelijk ontzettend slecht voor je ruit. En als er al een oneffenheid in je ruit zit, maakt ook gewoon krabben het er vaak niet beter op.”

“Sterretjes zijn sowieso iets om op te letten. Als het niet in je zicht zit, kijk je er al snel overheen. Vroeger toen mensen nog wat vaker zelf de auto wasten met een spons, kwamen die verborgen sterretjes wel aan het licht. Tegenwoordig gaan we veel vaker naar de autowasstraat en dan zit je zelf niet meer zo dicht op je ruit. Het gevaar is dat verwaarloosde sterretje en kleine barstjes doorscheuren. Vooral bij kou is dat een reëel gevaar. Het blijft opletten dus!”