• 80+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

Schadevrij de herfst door: 4 tips

Met de herfst in het vooruitzicht, moeten we ons voorbereiden op een andere weertype en andere omstandigheden op de weg. In dit artikel een aantal tips voor veiliger rijden...

1. Zorg voor goede verlichting

Nu het weer eerder donker en later licht wordt, is het goed om de verlichting van je auto te checken. Door een laagstaande zon en regen kunnen weggebruikers nogal eens last hebben van slecht zicht. En bedenk: al heb jij geen last van de laagstaande zon, jouw tegenligger kan dat wel hebben. Dan is het veiliger om beter zichtbaar te zijn dankzij goede verlichting.

Check dus of je lampen niet vies, dof, verkleurd of verweerd zijn. In veel gevallen is het niet nodig ze meteen te vervangen. Vaak is het genoeg om ze te laten polijsten. Wat houdt polijsten in? Koplampen hebben een coating ter bescherming. Strooizout, zonlicht, vuil op de weg of de hoge temperatuur van halogeen verlichting tasten de coating aan. Door je lampen te polijsten, verwijder je krasjes en worden de koplampen weer helder.

2. Maak je ruiten schoon

Regen en bladeren op je voorruit beperken je zicht. Verwijder die blaadjes dus zo snel mogelijk van je ruit. Bij regen geldt dat goede ruitenwissers echt een must zijn. Je hoort meestal zelf al wel of ze aan vervanging toe zijn. Maken je ruitenwissers veel herrie? Dan heb je wellicht nieuwe exemplaren nodig.

Ook is het geen goed teken als je wissers strepen trekken. Dit kun je overigens vaak al verhelpen door de ruitenwissers schoon te maken en de ruitenvloeistof bij te vullen. Hier vind je nog meer tips voor brandschone ruiten.

3. Ga voor voldoende grip

Bladeren op de weg kunnen voor extra gladheid zorgen. Helemaal in combinatie met regen. Het begin van de herfst is daarom een goed moment om je banden te controleren. Bekijk de spanning en check of je nog voldoende profiel hebt. Met een juiste profieldiepte verklein je de kans dat je wegglijdt. Maar goede banden alleen zijn niet voldoende. Pas op een glad wegdek je snelheid aan en houd voldoende afstand.

4. Haal condens snel weg

Het zicht wordt ook nogal eens beperkt door beslagen ruiten. De airco biedt dan uitkomst. Als je deze inschakelt, verdwijnt de condens snel. De aloude zeem of spons helpen natuurlijk ook prima om de ruit droog te wrijven. Als je de binnenkant van de ruit regelmatig schoonmaakt, heb je minder last van condensvorming. En veeg af en toe de bladeren weg die onder de voorruit liggen. Ze kunnen de luchttoevoer belemmeren waardoor vocht niet zo snel verdwijnt. Kijk hier voor nog meer tips tegen beslagen autoruiten.

Pleeg jij nog speciaal onderhoud aan je auto ter voorbereiding op de herfst?