• 80+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

Traditiegetrouw is november is de drukste maand van het jaar in het verkeer. Maar in 2021 hadden we begin oktober al de drukste ochtendspits van het jaar. In die drukte is de kans op schade groter. Hoe ga je goed voorbereid de weg op?

De drukte en bijbehorende opstoppingen hebben meerdere oorzaken: 

  • Het wordt later licht en vroeger donker. Ook al rijd je nog niet in het pikkedonker naar je werk, de schemering kan ook verraderlijk zijn. Zelfs gevaarlijker dan de nachtelijke uren, omdat het even duurt voordat je ogen gewend zijn aan het donker.
  • De kans op slecht weer is groter. Ook een omslag in weer vraagt om aanpassing van je rijstijl en tijd om daaraan te wennen. Dat komt de doorstroming niet ten goede.

Veel verkeer

In november zijn de meeste Nederlanders aan het werk zijn. De herfstvakantie is voorbij en vrije dagen spaar je op voor de kerstdagen. Logisch dat er dan veel verkeer op de weg is. Maar dit jaar hadden we in oktober al te kampen met lange files. 

Hoe zit dat dan met meer thuiswerken en ‘het nieuwe forenzen’? Corona heeft ons bewuster gemaakt van onze gezondheid, daardoor reizen mensen misschien toch liever individueel. Met de auto dus.

Voorkomen

Veel kleine ongelukken, zoals een kop-staartbotsing, leiden tot files. Terwijl die toch juist eenvoudig te voorkomen zijn. Ze worden vaak veroorzaakt door onoplettendheid. Even je telefoon checken is al voldoende om niet te zien dat jouw voorganger onverwacht remt. Lees hier hoe je de kans op schade in de file verkleint.

Mocht je in zo’n geval alleen blik- of bumperschade oplopen, handel de schade dan ergens anders af. Rijkswaterstaat, politie en verzekeraars raden aan om door te rijden naar een tankstation of parkeerplaats. Zo hinder je het andere verkeer zo min mogelijk en voorkom je dat er lange files ontstaan. 

En je bent zelf een stuk veiliger dan wanneer je op de weg of achter de vangrail blijft staan.

Voorkomen is beter dan genezen. Dus bereid je reis voor: check de weersverwachting en de verkeersdrukte, werk thuis (bij voorkeur op dinsdag en donderdag) of ga niet tijdens de spits de weg op. 

Mocht je toch in de file terechtkomen, dan vind je hier nog wat ideeën om de tijd te doden.