• 80+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

5 Tips voor veilig rijden in de regen

De herfst is weer begonnen. Dat betekent dat je rekening moet houden met laagstaande zon, vallende bladeren en natte wegen. Het is voor de veiligheid van jezelf en je inzittenden belangrijk om te weten waar je op moet letten als je in deze omstandigheden rijdt. In dit artikel geven we je tips voor rijden in de regen en leggen we uit wat aquaplaning is.

Tip 1: Controleer je banden

Goede banden zijn essentieel voor veilig rijden, zeker in de regen. Het profiel van je banden zorgt voor grip op de weg en helpt om water af te voeren. Controleer daarom regelmatig de profieldiepte en de spanning van je banden. Een te lage bandenspanning kan leiden tot verminderde grip en een hoger risico op aquaplaning.

bars

Aquaplaning?

Wat is nu precies aquaplaning?
Als het hard regent, kan er een dunne laag water – ook wel waterfilm genoemd – op het wegdek ontstaan. Door dit dunne laagje tussen de banden van je auto en heb je geen grip meer op het wegdek kan je auto onbestuurbaar raken.

Tip 2: Houd voldoende afstand

Tijdens het autorijden in de regen is het belangrijk om extra afstand te houden tot je voorganger. Door de natte wegen is je remweg namelijk langer. Bovendien kan het zicht beperkt zijn door opspattend water. Houd daarom minstens twee keer zoveel afstand als normaal.

Tip 3: Pas je snelheid aan

Rijden met aangepaste snelheid is cruciaal om aquaplaning te voorkomen. We noemden al dat aquaplaning ontstaat wanneer je banden het contact met het wegdek verliezen door een laag water. Door je snelheid te verlagen, verklein je de kans op aquaplaning aanzienlijk.

Tip 4: Gebruik je verlichting verstandig

In de regen is het extra belangrijk om goed zichtbaar te zijn voor andere weggebruikers. Zet daarom je dimlicht aan, ook overdag. Gebruik echter geen groot licht, omdat dit tegenliggers kan verblinden en ook het zicht van anderen kan belemmeren.

Tip 5: Houd je ruiten schoon en condensvrij

Een beslagen ruit kan je zicht ernstig beperken. Zorg ervoor dat je ruiten schoon zijn en gebruik de airco of ventilatie om condensvorming tegen te gaan. Lees hier meer tips om beslagen ruiten te voorkomen.

Met deze tips voor rijden in de regen, ga je beter voorbereid de weg op. Mocht je toch schade oplopen door het rijden in slecht weer,

bars

Toch schade opgelopen?

Dan staat ABS Autoherstel voor je klaar om je auto weer in topconditie te krijgen.
Zo rij snel weer veilig en zorgeloos door weer en wind.

Plan een afspraak