• 80+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

Autoschade na inbraak: meer dan een geforceerd slot

Bij autoschade denk je misschien meteen aan aanrijdingen en sterretjes in de ruit. Maar een deel van de schades die wij bij ABS Autoherstel binnenkrijgen is autoschade door inbraak of diefstal. En die schades gaan vaak veel verder dan een simpel krasje in de lak. Hier zetten we de meest voorkomende schades op een rij.

We zien gelukkig een duidelijke afname in diefstallen uit motorvoertuigen. In 2021 waren dat er ruim 38 duizend. In 2020 werden ruim 45 duizend diefstallen gepleegd uit motorvoertuigen. En dat is 6,7 procent minder dan in 2019. Onder andere de lockdowns zorgden voor deze daling. Meer mensen zijn thuis, dus is er minder kans om ongezien een auto open te breken.

Die afname is natuurlijk goed nieuws, maar als jouw auto toch is opengebroken kun je daar weinig mee. Dit zijn veel voorkomende autoschades na inbraken die wij binnenkrijgen op onze vestigingen:

Geforceerd slot na inbraak

Echte professionals hebben in een fractie van een seconde een autoslot open zonder hak- en breekwerk. Maar we zien nog regelmatig kapotte sloten doordat inbrekers niet zo professioneel te werk gingen. Een slot vervangen loopt al snel in de papieren.

Overigens komt het steeds vaker voor dat er geen braaksporen zijn aan de auto, maar dat hij wel is leeggehaald. Dan is bijvoorbeeld de digitale sleutel gekopieerd of de software van de auto gehackt.

Ruitschade na inbraak

Na alle gekopieerde sleutels en gehackte auto’s lijkt het misschien ouderwets, maar het komt nog steeds veel voor: een ingetikte ruit. Het is natuurlijk ook zo gedaan. Ruit intikken, buit pakken en rennen maar. Binnen een paar seconden is de dief weer weg. En jij zit vervolgens niet alleen met verloren spullen, maar ook nog met een kapotte ruit.

Krassen in lak na inbraak

Een slot openbreken hoeft bijna geen zichtbare schade aan te richten, maar het gebeurt nog vaak genoeg dat er met een schroevendraaier in een slot wordt gewroet of een breekijzer tussen de deur gezet. En dat levert flinke lakschade op.

Schade door inbraak aan het interieur

Soms hebben dieven het niet eens voorzien op die dure laptop of zonnebril, maar zijn ze op zoek naar dat ene type airbag, navigatiesysteem of stuur. Of alle drie die dingen. Stelen op bestelling komt steeds vaker voor. Met name duurdere automerken zijn hier de dupe van. Die worden ‘op bestelling’ leeggehaald, met flinke schade aan het interieur tot gevolg. Gelukkig zijn we bij ABS Autoherstel goed in dashboardreparatie en autokledingreparatie. 

Verzekeringswerk?

Uiteraard hangt het er vanaf hoe je verzekerd bent, maar in de meeste gevallen dekt de autoverzekering (een deel van) de kosten. De spullen die uit je auto zijn gestolen vallen onder je inboedelverzekering, al kun je daar maar een beperkt bedrag op claimen. 

Check je polis en zorg ervoor dat je altijd je auto goed afsluit en kostbare spullen uit het zicht legt of meeneemt.