• 70+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

Deze zomer op pad met je caravan, camper of vouwwagen? Let hier op!

In de afgelopen maanden hebben veel Nederlanders een caravan of camper (her)ontdekt. Geplaagd door de coronapandemie zijn campers en caravans ineens weer heel erg populair geworden. Ook de vouwwagen maakt een comeback.

Waarom zijn deze kampeermiddelen ineens zo populair? Waar moet je op letten als je de weg opgaat? En wat nu als je schade rijdt?

Waarom zijn campers en caravans zo populair?

De afgelopen tien jaar is het aantal campers in Nederland verdubbeld naar 150.000. Nooit eerder werden er zoveel kampeerauto’s geregistreerd. Inmiddels is de vraag groter dan het aanbod en zijn dealers zelfs genoodzaakt om campers uit het buitenland te importeren. 

Volgens de BOVAG had 1 op de 9 Nederlandse huishoudens een camper of caravan eind 2020. 

Nadat vorig jaar zomer duidelijk werd dat reizen mogelijk was, bleek juist een kampeervakantie een ideaal coronaproof alternatief. De stijging in het aantal nieuwe kampeerauto’s over de eerste negen maanden van 2020 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar bedroeg 16 procent

Daarnaast is de vrijheid die je hebt met deze kampeermiddelen een reden om een caravan of camper aan te schaffen. Je bent veel minder afhankelijk van de camping en haar faciliteiten. 

Waarom is de vouwwagen ineens terug?

De afgelopen jaren zag je hem niet veel meer rijden: de vouwwagen. Het zag eruit als een aanhanger die je, eenmaal op de camping aangekomen, uitklapt als tent. 

De vouwwagen beleeft een ware revival. In 2020 steeg de verkoop met maar liefst 10 procent. Daar zijn twee duidelijk redenen voor:

  1. De vouwwagen is niet meer oubollig. De vouwwagens van nu zien er hip uit en zijn ook nog eens eenvoudig om op te zetten. 
  2. Een vouwwagen is met niet meer dan 750 kilogram een stuk lichter dan een gemiddelde caravan. Daarom is de vouwwagen ook geschikt voor hybride en elektrische auto’s.

Wat moet je doen voordat je met een camper of caravan gaat reizen?

Veilig op pad gaan met een caravan is belangrijk. Met deze tips ga je veilig je vakantiebestemming tegemoet:

1. Let op met laden. 

Je laadt al snel te zwaar. Bijvoorbeeld als je elektrische fietsen meeneemt – die zijn een stuk zwaarder dan gewone fietsen. De beste plek daarvoor is dan ook achterop de auto. Zoals het ook beter is om eigenlijk alle zware lading in de auto te vervoeren. De caravan is geen bestelbus die gemaakt is om zware materialen te vervoeren. Ga dus bijvoorbeeld ook niet op weg met volle waterreservoirs.

Je ontkomt er waarschijnlijk niet aan om bagage in de caravan mee te nemen. Kies voor de lichtere spullen, verdeel de lading goed en zorg dat het niet gaat schuiven. Dat voorkomt slingeren.

2. Let op de kogeldruk. 

Dit is het gewicht dat de trekhaak verticaal belast. Het is per type caravan, trekhaak en auto verschillend. Houd je altijd aan de laagste maximale kogeldruk van deze drie, dan voorkom je slingeren. De kogeldruk meet je met speciale meters, of met een gewone personenweegschaal.

Je kunt de kogeldruk vrij eenvoudig aanpassen door de bagage in de caravan anders te verdelen. Verplaats de gasflessen niet ivm de veiligheid. Houd ook rekening met belading van de disselbak en de plek van het reservewiel.

3. Onderhoud

Je gebruikt de caravan niet dagelijks, zoals je auto. De kans is dus groter dat je pas onderweg doorkrijgt dat er iets mis is. Plan daarom regelmatig een onderhoudsbeurt in zodat je met een gerust hart de weg op kunt.

4. Ga oefenen

Neem voor vertrek de tijd voor een proefritje. Zeker als je voor de eerste keer met een caravan op pad gaat! Je went dan niet alleen aan een andere rijstijl, maar hebt ook de gelegenheid om te checken of je geen rare geluiden hoort of vreemde afwijkingen opmerkt.

Oefen alvast een keer met het verwisselen van een band van de caravan. In veel gevallen is er bijvoorbeeld geen aparte caravankrik en ook de kriksteunen ontbreken bij veel caravans. Als je het al een keer gedaan hebt, ben je sneller weer op weg. En hoe eerder je weer op weg bent, hoe veiliger.

En als je toch schade rijdt?

Dan zijn er ABS-bedrijven die gespecialiseerd zijn in caravan- en camperschade. ABS Autoherstel Peter Brouwers uit Roermond is één van die bedrijven. Kijk in dit overzicht van de ABS Autoherstel vestigingen waar je terecht kunt bij schade aan caravan of camper.