• 80+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

Zo voorkom je een muffe airco lucht in de auto

Het is heerlijk weer, dertig graden met een lekker zonnetje. Zonnebril op, muziekje aan, je kijkt uit naar een fijne autorit. Totdat je de airco aanzet… Waar komt die muffe lucht toch vandaan?

Dat vertellen we je hier én we geven je tips om er vanaf te komen.

Zet op tijd de airco uit

De airco verdampt het vocht uit de lucht in jouw auto en blaast gekoelde en gedroogde lucht terug de auto in. Het vocht blijft achter in de ventilatiekanalen. En laten schimmels en bacteriën nou heerlijk gedijen in vochtige ruimtes. Want die bacteriën en schimmels zorgen voor de muffe lucht. 

Die lucht voorkom je door de airco een paar minuten voordat je de rit eindigt uit te zetten. De verdamper van de airco heeft dan meer kans om op te drogen, wat de kans op muffe luchtjes verkleint. 

Laat de filters vervangen

Een muffe lucht in de airco kan er ook op duiden dat de interieur- of pollenfilters aan vervanging toe zijn. Dat kun je ook merken doordat je eerder last heb van beslagen ruiten en hogere brandstofkosten.

We raden aan de filters een keer per jaar te laten vervangen, vaak is het onderdeel van de grote beurt. 

Gebruik de airco het hele jaar door 

Dus ook in de winter. Het is niet alleen de beste manier om van beslagen ruiten af te komen, het is ook gewoon beter voor de airconditioning.  

Regelmatig onderhoud

In de airco zit zogenaamd koudemiddel om de lucht te koelen. Dat middel wordt minder, waardoor de koelcapaciteit van de airco afneemt en het minder snel koel wordt in de auto. 

Het is daarom goed om het middel om het jaar te laten bijvullen. Dit is geen doe-het-zelf-klusje. Airco’s in auto’s moeten aan strenge eisen voldoen en dus is het echt een klus voor een professional.

Als de airco droog komt te staan, gaat hij gegarandeerd stuk. En een airco vervangen is veel duurder dan af en toe onderhoud plegen.