• 80+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

Camper of caravan schoonmaken: 8 tips

Je camper of caravan uit de stalling gehaald of juist net terug van vakantie? Tijd voor een grote schoonmaak! Met deze schoonmaaktips laat je jouw kampeerwagen weer shinen.

Het schoonmaken van een camper of caravan komt grotendeels overeen met het poetsen van een auto. Toch zijn er een paar extra stappen waar je rekening mee moet houden. Natuurlijk ben je langer bezig met poetsen, maar ook de ruiten vragen om een andere aanpak. Zet je ladder klaar en beginnen maar!

1 . Kies de juiste spot

Vermijd de felle zon. Hierdoor droogt de camper en caravan te snel op en krijg je strepen. Ook kan het verwijderen van vuil wat moeilijker gaan.

2. Velgen reinigen

De velgen maak je schoon zonder water. Dit doe je met een speciale velgenreiniger en een velgenborstel waarmee je het vuil los borstelt. En maak de binnenkant van de velgen ook meteen schoon. Daar zit stiekem veel vuil verstopt.

Gebruik bij voorkeur een ‘niet zuurhoudende’ velgenreiniger. Bij een zuurhoudende reiniger moet je ervoor zorgen dat het niet op de banden komt en dat je de reiniger direct afspoelt nadat je deze hebt gereinigd.

3. Ruiten schoonmaken

Autoruiten zijn van glas. Ruiten van een caravan of de zijruiten van een camper zijn over het algemeen van kunststof. Helaas zijn deze gevoeliger voor krassen. Daarom zit er ook verschil in het schoonmaken ervan.

Gebruik altijd een schoonmaakmiddel geschikt voor acryl ramen, dus zonder oplosmiddelen. Daarnaast kun je eigenlijk nooit genoeg water gebruiken. voor het schoonmaken gebruik je het liefste een microvezeldoek. Een microvezel doek kan namelijk het vuil beter opnemen dan een spons.

Krijg je na verloop van tijd toch krasjes op de ruiten van je camper of caravan? Met sommige polijstmiddelen kun je de meeste krassen zelf verwijderen. Natuurlijk kun je hem ook altijd naar een van onze ABS Autoherstel vestigingen brengen.

4. Insecten

Gebruik insectenverwijderaar of snowfoam in combinatie met een schuimpistool zodat het grove vuil loslaat. Bijvoorbeeld de dode insecten op je bumper. Spray het goedje op een droge kampeerwagen en laat deze een paar minuten intrekken voor het beste effect.

5. Afspoelen

Ondertussen kun je de tuinslang uitrollen of wat emmers met warm water vullen. De hogedrukspuit kun je beter niet gebruiken. Als je hem niet goed gebruikt kun je de lak of interieur van je caravan beschadigen (ook als de ramen dicht zitten).

In een wasbox heb je meestal niet de beschikking over een tuinslang. Kies dan voor ‘vlekvrij afspoelen’. Je spoelt de auto dan af met onthard water, waardoor je geen vlekken krijgt bij het opdrogen. Wil je thuis toch een hogedrukspuit gebruiken? Zorg dan voor een niet te hoge waterdruk en houd wat meer afstand van je camper of caravan om beschadigingen te voorkomen.

Het water glijdt gemakkelijk van de kampeerwagen af als je de tuinslang dichtbij houd. Dit scheelt weer met drogen. Spoel de caravan of camper schoon van boven naar beneden, anders maak je de bovenkant weer vuil met de viezigheid van de onderkant. Door de voorbereidingen is het grootste deel van het vuil al losgeweekt en spoelt het makkelijk weg.

6. Hardnekkig vuil

Voor de meest vuile delen gebruik je een shampoo speciaal ontwikkeld voor camper en caravans. Hiermee verwijder je vogelpoep en de groene aanslag van algen en mos en krijg je het dak goed schoon.

Was in de lengterichting en draai geen rondjes met de spons over de lak. Dit zie je terug en dat is eeuwig zonde. Vervolgens herhaal je stap 5.

7. Afdrogen

Maak de camper of caravan na het afspoelen zo snel mogelijk droog om vlekken te voorkomen. Dit doe je met een microvezel droogdoek. Door de microvezels nemen deze doeken veel water op en maken ze geen krassen. Gebruik bij het afdrogen meerdere doeken: een paar voor de kampeerwagen zelf en één voor de velgen.

8. Puntjes op de i

Zo’n schone wagen is natuurlijk prachtig, maar ieder deukje en krasje is nu wel extra goed zichtbaar. Daar kunnen we je met ABS Klein Herstel perfect mee helpen.

bars

Er zijn ruim 20 vestigingen gespecialiseerd in herstelwerkzaamheden aan caravans en campers. Gelukkig kun je je kampeerwagen bij iedere vestiging inleveren. Wij zorgen voor het transport van en naar de specialisten binnen onze keten.

Vind een vestiging

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om rond te blijven rijden met krassen. Zeker als ze niet op zichtbare plekken zitten. Check hier de voors en tegens van het herstellen van krassen.