• 80+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

‘Geen deuk is eender’

Deel 9 van de serie over onze familiebedrijven. Dit jaar bestaat ABS Autoherstel Glasbeek in Waddinxveen 75 jaar. Daarmee is het een van de oudste bedrijven binnen de ABS-keten. De derde generatie staat inmiddels aan het roer.

In 1945 startte Piet Glasbeek een autoplaatwerkerij en -spuiterij. Met drie man hielden ze het bedrijf draaiende. Inmiddels staat kleinzoon Michel aan het roer, werkt ook kleindochter Astrid in de zaak en zijn er achttien mensen in dienst. Naast autoschadeherstel is ABS Glasbeek ook gespecialiseerd in herstel van vrachtwagens. 

Dat schadeherstel voor vrachtwagens gebeurde al van oudsher, maar het is in de loop der jaren een steeds groter deel van het bedrijf geworden. Mede-eigenaar Freek Muller is verantwoordelijk voor deze tak van het bedrijf

In 1973 werd zoon Aat Glasbeek mededirecteur. Zijn schoonzus Winni hielp met de administratie. Zodoende dat ook de kinderen van Aat en Winni, Astrid en Michel, veel te vinden waren in het bedrijf. 

Nadat in 1961 en grote brand het bedrijfspand verwoestte, is Glasbeek verhuisd naar de huidige locatie aan de Noordkade. Piet en zijn vrouw Maartje woonden lange tijd bij het bedrijf. “Toen opa hier nog de baas was, hielp ik vaak mee,” zegt Michel. “Dat begon toen ik een jaar of tien was. In de zomervakantie kwam ik hier dan werken tot 12 uur. Dan ging ik naar de overkant van de straat om bij oma een boterham te eten.” 

Uiteindelijk is Michel vanuit de werkplaats op kantoor komen te werken. Astrid werkt nu al twintig jaar als receptioniste in de zaak. 

Elke keer een stukkie erbij

Ook de vierde generatie is regelmatig in de zaak te vinden. Om op zaterdag auto’s te wassen bijvoorbeeld. “Het is leuk om ze in het familiebedrijf rond te zien lopen. We hadden laatst een borrel voor het personeel, dan is het mooi om te zien dat de zoon van Michel ook even binnen komt lopen,” vertelt Astrid. “Je ziet dat ze al een binding met het bedrijf hebben.”

Ook Aat is nog dagelijks op het bedrijf te vinden. “Het bedrijf is langzaam uitgebreid, elke keer kregen we er een stukkie bij. Inmiddels hebben we zo’n 1000 m2 bebouwd, waarvan 350m2 voor de vrachtwagens is.” Die grootte representeert ook ongeveer de verdeling van het werk: tweederde personenauto’s en eenderde vrachtwagens

Bij de start van ABS Autoherstel hebben we ons aangemeld. In eerste instantie voor de gezamenlijke inkoop, maar inmiddels is de organisatie zo geëvolueerd dat alle ondernemer echt deel uitmaakt van de organisatie. 

Stevige basis

“Dat we als familiebedrijf al zo lang bestaan, is iets om trots op te zijn,” zegt Aat. Tijdens de laatste crisis stonden we in de overlevingsstand. Dat we nu nog steeds bestaan, geeft aan dat we vooraf iets goeds hebben opgebouwd, we hebben een stevige basis gelegd.” 

Astrid onderschrijft dat: “Het is toch mooi dat dat het bedrijf er na 75 jaar nog is? Dat we konden voortzetten wat opa is gestart en dat we ons goed staande hebben weten te houden.” Een familiebedrijf is toch een stuk persoonlijker dan een groot buitenlands concern. “Dat is het unieke van een familiebedrijf. Je zoekt met zijn allen een weg.” 

De grootste verandering in al die jaren is de maatschappij, geeft Astrid aan. “Uiteraard zijn de auto’s en de werkzaamheden eromheen veel meer computergestuurd. Maar een van de grootste veranderingen is dat we steeds meer moeten verantwoorden en vastleggen. We doen wat we altijd al doen, maar hebben nu meer administratief werk. ABS Totaalherstel sluit daar perfect op aan. Overigens loopt die ontwikkeling bij personenauto’s voor op die van vrachtwagens.

Ondanks de veranderingen in de branche blijft het een mooi vak. Aat: “Ik heb 55 jaar meegedaan en heb er nog steeds plezier in. Het is mooi dat je iets maakt. Geen deuk is eender.”