• 80+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

Van vrachtwagen tot graafmachine: Senna en Oualid vertellen over hun werk

Autoschadeherstel is een prachtig vak waarin de technologische ontwikkelingen nooit stil staan. Helaas maken tegenwoordig maar weinig mensen de keus voor een technisch beroep. Daarom zijn we extra blij met degenen die het wel doen: onze leerlingen! Deze keer aan het woord: Senna en Oualid.

Ze hebben eigenlijk niet zoveel met auto’s, maar wel hebben ze allebei een passie voor het schadeherstelvak. Ze zijn beide werkzaam bij ABS Autoherstel Glasbeek en komen uit de buurt. Oualid (17) woont in Waddinxveen en Senna (17) in Gouda.

“Montage- en demontage-werkzaamheden vind ik het leukst om te doen. Of het lassen van bestelbusjes,” vertelt Senna. Oualid houdt zich liever bezig met het strak maken. “Dus echt het voorbewerken en spuitwerk. Daarbij vind ik het eindresultaat wel het mooiste.” Senna: “Ja, dan zie je dat het niet niks is wat je hebt gedaan.” 

Van vrachtwagen tot graafmachine

Waar de meeste schadeherstellers klein beginnen, hebben Senna en Oualid het geluk dat ze bezig zijn met ‘het echte werk’. Ze werken aan grote opdrachten. Van vrachtwagen tot graafmachine en andere bijzondere schades

Senna: “Ik heb een weekje meegelopen tijdens mijn stage bij de afdeling autoschadeherstel, maar dat was niet mijn ding. Vrachtwagens zijn in mijn ogen moeilijker.” Oualid: “Ik heb nog nooit gewerkt met auto’s, maar ik denk dat hier meer uitdaging en meer werk zit.” 

Senna: “De leukste schade die we tot nu toe hebben gehad was van een graafmachine. Die was wat moeilijker doordat je overal tussendoor moest voor het schuur en spuitwerk. Dat was wel tof.”

Passie

Zowel Senna als Oualid hopen over vijf jaar nog steeds bij ABS Autoherstel Glasbeek werkzaam te zijn. “Er is altijd wel tijd voor een geintje,” vertelt Senna. Oualid: “Het is gezellig met elkaar en we lachen veel. Maar er wordt ook hard gewerkt. Ik zou bijvoorbeeld nóg beter willen worden in het strakmaken en spuiten van voertuigen. Dat ik daar ook volledig zelfstandig mee aan de slag kan.” Senna: “Ik wil nog zoveel mogelijk leren. Bijvoorbeeld een hele vrachtwagen in mijn eentje opbouwen of richten.”

Oualid houdt zich bezig met alleen het voorbewerken en spuiten. “In mijn ogen de leuke dingen,” legt hij uit. “We kregen laatst bijvoorbeeld een vrachtwagen uit het leger voor schuur- en spuitwerk. Normaal wordt dit aan de andere kant van de wereld gedaan, maar nu werd hij naar ons gebracht. Dat zijn wel leuke klussen”. 

Tekst gaat verder door onder foto

Senna vindt schuren en voorbewerken daarentegen niet zo leuk. “Gelukkig doe ik dat maar heel af en toe,” legt hij uit. “Het liefst werk ik aan een grote klus waar je een dag mee bezig bent. Bijvoorbeeld een hele vrachtwagen uit elkaar halen en opbouwen in plaats van alleen een bumper of deur. Iedere dag is anders en je weet nooit wat er binnen kan komen. Dat maakt het werk leuk.” 

Of de jongens veel samenwerken? “Nee, we werken verder niet samen. Het is geen grote werkplaats dus we zien elkaar veel en vragen soms dingen aan elkaar als we iets niet weten,” legt Oualid uit.

bars

Ook passie voor autoschadeherstel? Kijk op onze vacaturepagina of jouw baan ertussen staat.

Mede-eigenaar Freek Muller begeleidt de mannen. Hij is verantwoordelijk voor het schadeherstel voor vrachtwagens. Senna: “Wanneer er bijvoorbeeld een complexe schade binnenkomt zoals een vrachtwagen met camera’s in de spiegels, vragen we hulp aan Freek. Van hem heb ik geleerd om een bepaalde werkwijze in mijn hoofd te krijgen. Op school krijg je één dag in de week theorie en op je werk leer je het in de praktijk van je leermeester. Oualid: “Ik kwam hier zonder enige kennis van auto’s of vrachtwagens. En nu kan ik al zelf een vrachtwagen schuren. Als ik iets niet weet, vraag ik het aan Freek of Peter. Zij doen dit werk al heel lang.”