• 80+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

Gouden jubileum voor ABS Van Houtert Gemert

Deel 4 van de serie over onze familiebedrijven. ABS Van Houtert Gemert bestaat dit jaar 50 jaar, net als collega-bedrijf ABS Hoppenbrouwers uit de vorige editie. Tweede generatie Cas van Houtert vertelt het verhaal achter dit familiebedrijf.

Onze pa is een echte ambachtsman

“Mijn opa en oma zaten in de textiel, maar mijn vader zat altijd al te sleutelen. Die technische kant heeft er bij hem van kleins af aan ingezeten. Het is een echte ambachtsman met liefde voor het vak. In 1967 begon hij voor zichzelf in een schuurtje in Gemert. Samen met mijn moeder zorgde hij vanuit daar voor het herstellen van schades.”

nieuwbouw van het schadebedrijf aan de Pandelaar in 1969.

“In 1969 verhuisde mijn vader naar de Pandelaar 68, waar we nu nog zitten. Natuurlijk is er in de loop van de jaren nog wel het een en ander veranderd. In 1980 heeft mijn vader de werkplaats verdubbeld. In 1989 zijn het kantoor en de receptie verbouwd en in 2013 was de werkplaats weer aan de beurt. Die hebben we toen helemaal verbouwd voor de meest ideale routing.”

Aanbouw van het 2e gedeelte een verdubbeling van de m2’s aan de Pandelaar in 1980.

Veel respect voor elkaar

“Ik heb altijd al het bedrijf over willen nemen. Dat was voor mij een heel logische stap, ook al ben ik zelf geen autotechnicus. Direct vanuit school kwam ik in de zaak. In 2006 heb ik de zaak van mijn ouders overgenomen. Dat gaat heel goed. Mijn vader geeft me alle ruimte en vrijheid om het zelf te doen. Hij kan het heel goed loslaten en hij vindt het ook heel mooi om te zien dat er allerlei nieuwe ontwikkelingen zijn. We hebben wederzijds veel respect voor elkaar en we kunnen goed samen sparren. Ook nu nog. Als ik ergens mee zit, kan ik daar prima met mijn vader over praten. Hij is heel nuchter in zaken en hij kan goed relativeren, maar ook juist vooruitstrevend zijn.”

Cas van Houtert ging al met zes jaar ‘in de leer’ bij zijn vader.

Een heel hechte club

“Mijn vader woont naast ons en hij komt dus nog regelmatig langs. Hij knutselt nog steeds graag aan zijn oldtimer en soms brengt hij de klanten even thuis. Ik heb zelf een dochter van acht en een zoontje van zes en die laatste zei een tijdje geleden: Papa, als ik later groot ben… kom je dan ook nog voor me werken? Dat vond ik wel heel grappig. Natuurlijk zijn ze nu nog veel te jong om er iets over te zeggen, maar je weet het nooit. Zelf heb ik een oudere zus die iets heel anders doet. Zij staat voor de klas in het basisonderwijs.”

Vader Piet en moeder Anny leggen samen met hun dochter Susan ‘de eerste steen’ van het bedrijf.

“We werken nu met acht man op de werkvloer en twee op kantoor. Zoals gezegd is mijn vader een echte ambachtsman. Zelf ben ik meer een manager en mijn vrouw verzorgt hier de administratie. We hebben een heel hechte club. Sommige medewerkers zijn hier al twintig-dertig jaar actief. Dat is een mooie mix met de jongeren. We hebben ook eigenlijk altijd wel een stagiair. Ik vind dat ook belangrijk, dat je jonge mensen de kans geeft om het vak te leren. We hebben ook veel contact met scholen en we bieden hier snuffelstages aan. Het is goed als jongeren aan het vak kunnen ruiken om zo te ontdekken of het bij ze past.”

Teamfoto ABS Autoherstel Van Houtert.

Slim en creatief werken

“Is het vak in die 50 jaar tijd veranderd? Ja en nee. Het is en blijft schadeherstel en er zit altijd een stuk ambacht en mensenwerk in. De technieken zijn wel complexer geworden. Er komt tegenwoordig veel meer bij kijken dan er een deukje uitslaan en er nieuwe verf op spuiten. Gezien de wensen en eisen moeten we slim en creatief werken. Core-business is wel kwaliteit leveren. Wat we ook doen en hoe we het ook doen, het mag nooit ten koste gaan van de kwaliteit die we leveren.”

Al in de 80 jaren een moderne Celettebank en een richtvloer.

“Ik denk dat we als familiebedrijf in principe niet anders werken dan andere bedrijven. Misschien is er wel meer betrokkenheid van de ondernemer bij een familiebedrijf. Een familiebedrijf neemt meer gedegen stappen; er wordt weloverwogen ondernomen. Je bent toch zuinig op wat je ouders voor je hebben opgebouwd. En ja, zo’n 50-jarig jubileum is ook echt wel iets om trots op te zijn. Wij gaan in ieder geval groot uitpakken. Op 16 september 2017 is iedereen van 10 tot 16 uur welkom om langs te komen. We hebben een leuk programma in petto, dus als je zelf eens wilt uitdeuken of virtueel een deur spuiten…”

Begin van de interne verbouwing in 2013.