• 80+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

Het is nooit te laat om een overstap te maken

Autoschadeherstel is een prachtig vak waarin de technologische ontwikkelingen nooit stil staan. Helaas maken tegenwoordig maar weinig mensen de keus voor een technisch beroep. Daarom zijn we extra blij met degenen die het wel doen: onze leerlingen! Deze keer aan het woord: Yannick Strampel (23).

Yannick maakte de overstap van de studie commerciële economie naar autoschadeherstel. Deze overstap was eigenlijk heel logisch,” legt hij uit. “Ik ben niet de ideale schoolganger. Leren als verplichting vind ik niet leuk. Als ik dingen leer die ik leuk vind, krijg ik er juist energie van en kan ik het ook goed.”

‘Lekker gek doen en ouwehoeren’

“Omdat ik jong bij de club ben gekomen is het leeftijdsverschil met de meeste collega’s enorm, maar ik stoor me daar niet aan. We kunnen lekker gek doen en ouwehoeren. Ik vind het  jammer dat er vanuit jongeren zo weinig animo is voor het vak. Het is nooit te laat om een overstap te maken. Ik vind dat er vanuit het onderwijs wel meer aan gedaan kan worden. Er is meer dan elektra en de bouw.”

Je leert door te doen

“Ik koos er drie jaar geleden voor om het vak te leren bij mijn vader waar we goede  afspraken hadden gemaakt. Wat op het werk gebeurt, blijft daar en andersom ook. Ik noem mijn vader op de werkvloer ook geen papa en als ik te laat kom moet ik net zo goed trakteren. 

In het begin moest ik nog heel wat leren. Als bijbaantje in de vakanties had ik al enige ervaring opgedaan in de werkplaats. Ik zorgde bijvoorbeeld dat alle auto’s na reparatie spik en span werden opgeleverd. Dat heb ik een half jaar gedaan en ben dus onderaan begonnen. Daarmee bouw je een bepaald respect op. Dat heb ik voor mijn collega’s en andersom ook. 

Na enige tijd mocht ik naast het schoonmaken ook onderdelen demonteren. Ik ben van mezelf niet super technisch, dus in het begin ging dit heel moeizaam. Maar je leert door te doen en nu gaat het hartstikke goed. 

Naast het werk in de werkplaats probeer ik een paar uur per dag mee te kijken op kantoor. Die afwisseling is heel fijn. Ik vind het leuk om met andere mensen in contact te komen, want elke klant is anders.”

bars

Is dit mooie vak ook iets voor jou?

Wij zoeken enthousiaste jongeren die het vak willen leren én ervaren vakmensen die het verschil maken.

Check onze vacatures

Steeds meer hooi op mijn vork

“Ik rijd 25 minuten naar mijn werk. We drinken eerst een bakkie koffie met elkaar en vervolgens bespreken we de planning. De werkplaats chef stuurt iedereen aan en verdeelt de taken. 

Demonteren doe ik het meeste van mijn tijd, maar ik bereid ook klussen voor, voor mijn collega’s. Ik doe van alles wat zodat ik zoveel mogelijk kan leren en pak alles wat tussendoor komt eigenlijk op. Dus auto’s ophalen, wegbrengen en schoonmaken. Dan kunnen mijn collega’s gewoon door met hun werk. 

Ik krijg steeds meer hooi op mijn vork en probeer alles in goede banen te laten leiden. Het aansturen van collega’s ligt me wel. In mijn voetbalteam ben ik aanvoerder en soms komt dat leiderschapsgevoel naar boven tijdens mijn werk. Het is mooi om iedereen te laten doen waar hij of zij het beste in is.”

Belangrijk om mensen op te leiden

“Mocht ik de zaak in de toekomst overnemen, zal ik bepaalde dingen wel anders gaan doen. Mijn vader is nog van de oude stempel en vindt het soms moeilijk om dingen los te laten.” 

Harry Strampel, eigenaar van ABS Autoherstel Kalsbeek vind het belangrijk om mensen op te leiden. “Daar moeten we het uiteindelijk van hebben. Omdat Yannick de zaak over enige tijd wil overnemen, moet hij leren wat er in de werkplaats en op de frontoffice allemaal gebeurt. Toen hij laatst zijn pols had gebroken was het een goed moment om te leren calculeren en hiervoor certificaten te halen. In de werkplaats werken kon toen toch niet.”