• 80+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

‘Ineens bedacht ik me: ik kan zelf ook autospuiter worden’

De wereld van het schadeherstel is een echte mannenwereld. Maar schadeherstel is niet per definitie een mannenberoep. Daarom laten we graag vrouwen in de werkplaats aan het woord. Dit keer vertelt Rifka over haar werk bij ABS Autoherstel Splinter in Amsterdam.

“Ik maak weleens foto’s van mijn werk en verstuur dit vervolgens naar vrienden via Snapchat. Alle jongens vinden het cool dat ik autospuiter ben en zijn vaak verbaasd.” 

Mijn leuke collega’s maken mijn dag

Waar de liefde van auto’s precies vandaan weet Rifka niet. “Toevallig ben ik net begonnen aan mijn autotheorie voor mijn rijbewijs. Verder ben ik buiten mijn werk niet fysiek bezig met auto’s, maar het lijkt me wel leuk om ooit een tweedehands opknappertje te kopen. Wel kijk ik veel video’s van autospuiters, vooral die van Dip Your Car op YouTube. 

Nadat ik mijn middelbareschooldiploma had gehaald bedacht ik me ineens dat ik ook zelf autospuiter kan worden. Ik kende niemand die dit beroep uitoefende en het leek mij heel mooi werk. Zo startte ik dit jaar met de BBL-opleiding Autoschadehersteller en begon ik bij ABS Autoherstel Splinter. Ik heb het hartstikke naar mijn zin.

Ik heb zelf veel mannelijke vrienden en ik vind het daarom ook hartstikke gezellig om met mannen te werken. En volgens mij zij ook met mij. In het begin moesten ze wel een beetje aftasten wat ze wel en niet konden zeggen, maar nu accepteren ze me zoals ik ben. Het harde werken wordt goed afgewisseld door grapjes en iedereen staat altijd klaar om me te helpen. Mijn leuke collega’s maken mijn dag.”

Hard werken

“Om kwart voor acht starten we met de dagplanning en dan gaan we aan de slag. Ik sta momenteel bij voorbewerken, dus schuren, plamuren en ontvetten van auto onderdelen. Van mijn chef Peter leer ik hartstikke veel. Tot nu toe vind ik het allemaal leuk om te doen, omdat ik alles nog aan het leren ben. Als ik het voorbewerken helemaal onder de knie heb, zou ik graag in de spuitcabine willen staan. Auto’s spuiten lijkt me het allermooiste.

Het is soms wel fysiek pittig werk, maar ben je bereid hard te werken en zware werkzaamheden uit te voeren? Dan raad ik het schadeherstelvak echt aan! Ook voor vrouwen.”

Leerling autospuiter bij ABS Autoherstel Splinter