• 80+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

Risicomonitor Verkeer 2017 (infographic)

Elk jaar brengt het Verbond van Verzekeraars het aantal aanrijdingen in kaart. Informatie over deze aanrijdingen delen verzekeraars met overheid, wegbeheerders en veiligheidsorganisaties. Zo krijgen alle partijen inzicht in verkeersrisico’s en kunnen ze nog beter bijdragen aan de verkeersveiligheid. In onderstaande infographic staan de resultaten van de Risicomonitor Verkeer 2017. Wat valt op?

Borden

Het aantal aanrijdingen is verder toegenomen. Het Verbond van Verzekeraars geeft hier verschillende oorzaken voor.  

  • Als het goed gaat met de economie heeft dat tot gevolg dat het drukker is op de weg, waardoor de kans op ongevallen groter is.
  • Niet alle infrastructuur is berekend op die drukte, wat ook weer maakt dat het vaker misgaat.
  • Het gebruik van smartphones in het verkeer blijft een belangrijke oorzaak voor aanrijdingen. Het Verbond benadrukt dan ook het belang om afleiding in het verkeer aan te pakken.

Verkeersclaims

De meeste particuliere verkeersclaims komen uit Noord-Brabant, Zeeland en Limburg. In Groningen en Drenthe zijn de minste aanrijdingen per 1.000 huishoudens.

Dieren

Het aantal aanrijdingen met dieren neemt toe. Reden om daar eens een inventarisatie van te maken. Opgeteld over de afgelopen vier jaar vinden de meeste ongevallen met dieren plaats in de provincie Gelderland (ruim 4.000), gevolgd door Brabant en Overijssel met iets meer dan 3.000 aanrijdingen. In de provincie Flevoland komen ongevallen met wild beduidend minder vaak voor.Infographic_Risicomonitor_Verkeer

De cijfers zijn afkomstig van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) van het Verbond van Verzekeraars.