• 80+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

Veilig werken aan EV’s begint met duidelijke communicatie

Elektrische auto’s hebben het schadeherstelproces veranderd. Ook voor ABS Autoherstel, één van de grootste schadeherstelketens in Nederland, is het belangrijk om mee te gaan met de ontwikkelingen en innovaties in de branche.

In dit artikel spreken we Willy Sprockel van ABS Autoherstel over Elektrische Voertuigen (EV) in de werkplaats. Wat is de impact van elektrische voertuigen in de werkplaats en hoe past dat in het schadeherstelproces?

Het blijft een auto met schade, maar toch…

“In de basis blijft een voertuig een voertuig. Ook een EV met schade is niet meer dan een auto met schade. Alleen komt er een aantal handelingen bij voordat we echt aan de slag kunnen met die schade. We zijn opgegroeid met voertuigen die rijden op fossiele brandstoffen. We weten wat we kunnen verwachten als een ‘traditionele’ auto de werkplaats binnenrolt.

Een aantal jaar geleden veranderde er toch iets aan die auto. Met de EV’s of elektrische voertuigen kwam er iets anders de werkplaats inrollen. “Een voertuig met andere gevaren, het was een compleet nieuwe wereld voor autoschadeherstel.”

Schadeherstel volgens strenge veiligheidswetgeving

Veilig werken aan EV’s begint met duidelijke communicatie_2

“Elektrisch aangedreven voertuigen brengen nieuwe technologieën in de werkplaats. En daarmee ook nieuwe gevaren. Denk bijvoorbeeld aan elektrische spanningen die tegenwoordig zelfs kunnen oplopen tot duizend volt. 

De Veiligheidsnorm NEN 9140 geeft aan hoe veilig te werken aan hybride en elektrisch aangedreven voertuigen. Om veilig aan elektrische voertuigen te kunnen werken zijn de medewerkers in al onze ABS Autoherstel vestigingen NEN9140 gecertificeerd. We hebben actief beleid gevoerd binnen onze keten om ervoor te zorgen dat iedereen opgeleid én gecertificeerd is.”

Certificering is niet genoeg

“Leuk dat we de papiertjes hebben, maar dan hebben we ook nog de juiste apparatuur en gereedschappen nodig. En als dat op orde is, dan komt de belangrijkste stap. Zorgen dat het ‘Veilig werken aan EV’s’ in ons schadeherstelproces geïmplementeerd wordt. 

Schadeherstel aan een EV begint al bij de schademelding. Bij het ingeven van het kenteken wordt direct duidelijk dat het om een elektrisch voertuig gaat. En dan moet de werkverantwoordelijke direct besluiten nemen voordat het voertuig de werkplaats inrolt.”

Wel of niet spanningsloos maken?

“Zo moet de werkverantwoordelijke besluiten of de auto spanningsloos gemaakt moet worden. Het voertuig moet spanningsloos zijn in twee gevallen:

  1. Bij structurele werkzaamheden aan de carrosserie
  2. Als er aan of in de buurt van HV (high voltage) componenten gewerkt wordt

‘In de buurt van HV-componenten’ betekent volgens de veiligheidsnormen in een straal van een halve meter, dus je kunt je voorstellen dat een elektrisch voertuig al snel spanningsloos moet zijn voordat er veilig aan kan worden gewerkt.

Als het besluit eenmaal genomen is over het spanningsloos maken van de auto wordt het dossier aangevuld met alle informatie die nodig is om het elektrisch voertuig spanningsloos te maken en de desbetreffende schade te herstellen. Met een duidelijke werkorder voorkom je vragen, onduidelijkheden, onnodige risico’s en zorg je voor een efficiënt en veilig verlopend schadeherstelproces.”

Check, check, dubbelcheck

Veilig werken aan EV’s begint met duidelijke communicatie

“Om niet te veel in detail te treden heb ik in het schadeherstelproces een aantal stappen overgeslagen. Maar volgens mij is het wel duidelijk dat een elektrisch voertuig om een andere aanpak vraagt dan een traditioneel voertuig. 

Van tevoren moet de werkverantwoordelijke een aantal belangrijke beslissingen nemen, die de veiligheid van degenen die aan de auto gaan werken waarborgen. Daarom blijft het zaak om gedurende het herstel te blijven communiceren. En om alles te checken en daarna nog een keer te controleren. Goede communicatie is essentieel om veilig te kunnen werken. Zeker met spanning op de werkvloer.”

Jouw EV is bij ons in de juiste handen

Elektrische voertuigen hebben een grote impact op het autoschadeherstel en de werkplaatsen die zich daarop richten. Het is belangrijk dat deze bedrijven zich blijven ontwikkelen om relevant te blijven in de toekomst. 

ABS Autoherstel is een goed voorbeeld van een bedrijf dat zich de afgelopen jaren heeft aangepast aan de opkomst van elektrische auto’s. We hebben geïnvesteerd in de nodige kennis en equipment en we hebben het veilig werken aan EV’s onderdeel gemaakt van ons eigen proces. Jouw EV is bij ons in de juiste handen.