• 80+ vestigingen in Nederland
 • Merk-erkend schadeherstel
 • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

Zo voorkom je parkeerschade

Schade die tijdens het parkeren ontstaat, is de grootste schadepost. Veertig procent van de autoschade ontstaat tijdens het parkeren. Je bent voor een deel overgeleverd aan de voorzichtigheid van andere weggebruikers. Maar er zijn zeker ook dingen waar je zelf rekening mee kunt houden om schade zoveel mogelijk te beperken.

 1. Parkeer achteruit in als dat mogelijk is
  Je hebt dan bij het wegrijden beter zicht en dat verkleint de kans op schade. Daarnaast is het ook veiliger en beter voor de doorstroming in geval van calamiteiten. Sommige grote bedrijven hebben dan ook een heus ‘achteruit inparkeren beleid’.

  En behalve dat het veiliger is, is het ook nog eens beter voor je brandstofverbruik. Een warme motor loopt zuiniger, dus als je direct na het starten moet keren, verbruik je meer brandstof.

  Toch gaan veel mensen het liever uit de weg. Omdat ze het lastig vinden. Maar oefening baart kunst. Mocht je niet per sé achteruit in te hoeven parkeren, maar wel de mogelijkheid hebben; doen! Daar heb je weer profijt van in situaties waar het niet anders kan.
 2. Houd Focus
  Wie kent het niet: je stapt in de auto, hebt net een belangrijke afspraak gehad en bedenkt je nog even wie je zo moet terugbellen. Dit zijn de momenten dat de meeste schades ontstaan. Als je je aandacht nog niet helemaal bij het autorijden hebt. Dan zie je snel dat ene paaltje over het hoofd.
 3. Klap je spiegels in
  Hoe minder uitstekende delen, hoe kleiner kans dat ze geraakt worden.
 4. Maak het jezelf niet te moeilijk
  Waarom zou je moeite gaan doen om tussen twee auto’s te parkeren of op een krappe plek naast een muur terwijl verderop een ruimere plek beschikbaar is? Kun je meteen even oefenen met achteruit inparkeren.
 5. Vraag om hulp
  Vraag bij slecht zicht een bijrijder om je aanwijzingen te geven. Liever voorzichtig dan een deuk.
 6. Laat je niet opjagen 
  Geen paniek! Neem de tijd om rustig te parkeren. Kijk op drukke parkeerplaatsen en in parkeergarages goed om je heen. Focus je niet alleen op die ene vrije plaats, maar houd ook de overige auto’s in de gaten. ‘Even snel’ is vaak niet de oplossing, alleen maar reden voor meer schade.
 7. Kies de juiste plek
  Zet je auto niet op een hoek. Behalve dat je mogelijk zicht beperkt voor andere weggebruikers, zijn er ook bestuurders die de bocht niet ruim genoeg nemen. Met schade tot gevolg. En dan is die ene auto op de hoek vaak de dupe.

  Ga bij voorkeur niet naast een auto staan die heel scheef geparkeerd staat. De kans bestaat dat die persoon het niet zo nauw neemt met bovenstaande tips.

Heb jij nog tips om parkeerschade te voorkomen?