• 80+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

Filerijden: flirten, facebooken of focussen?

Zo’n achttien procent van de files wordt veroorzaakt door een ongeval. Maar ook ín de file gebeuren zo nu en dan ongelukken. Zo beperk je de kans op schade als je in de file terechtkomt.

Afstand houden

In de file is het verleidelijk de tijd te doden met appen, bellen, mailen, eten, lezen, fileflirten of Facebooken. Toch is het belangrijk dat je goed om je heen blijft kijken en voldoende afstand houdt. Hierdoor kun je met een constante lage snelheid blijven rijden. Dat is weer beter voor de doorstroming en het brandstofverbruik.

Adem in, adem uit

Probeer te ontspannen. Je komt echt niet eerder thuis of bij je afspraak als je je druk maakt. Als je geïrriteerd bent, kun je ook wat roekelozer gaan rijden. Dat heeft weer schade tot gevolg.

Ogen in je achterhoofd

De meeste ongelukken gebeuren achteraan in de file. Zet daarom je alarmlichten aan als je een file nadert. Zo waarschuw je het verkeer achter je. Zorg ook dat je de achterbanden van de auto voor je nog kan zien. Dan heb je voldoende tussenruimte. Zo kun je om je voorligger heen sturen in geval van een aanrijding door achteropkomend verkeer.

Let op motorrijders

Houdt rekening met motoren die tussen de auto’s doorrijden. Er is niets wettelijk geregeld, maar er is wel een aantal regels waar motorrijders zich aan moeten houden. Ze mogen tussen de twee meest linker banen rijden. Dat kan alleen als de file niet harder rijdt van 45 kilometer per uur. Het snelheidsverschil tussen de auto’s en de motor mag niet meer dan 10 kilometer per uur zijn.

Welke rijbaan?

Blijf op dezelfde rijstrook. De andere rij lijkt altijd sneller te gaan, maar dat is vaak helemaal niet zo. Wisselen van rijbaan levert je weinig op. Sterker nog: het is voornamelijk irritant voor andere weggebruikers en draagt niet bij aan een goede doorstroming. Maakt het dan nog uit welke strook je kiest? Op de linkerrijstrook schijnt toch net wat beter door te rijden.

De beste manier om files te mijden, is buiten de spits reizen. Maar dat is voor veel mensen geen reële optie. Maar wie weet … misschien zorgt de zelfrijdende auto in de toekomst wel voor betere doorstroming op de wegen en minder files.